Modavi

Kort præsentation

img_5138

Lillian og Kim Madsen driver vingården MODAVI, moderne dansk vin. Vingården er beliggende på to lokaliteter, Thuesensminde og Lindely. Thuesensminde ligger vest for Fredericia og har 1½ ha med 2000 vinstokke, hvoraf de første blev plantet i 2004. Lindely ligger i Sønder Vilstrup mellem Fredericia og Kolding og har 6 ha med 11.000 vinstokke, hvoraf de første blev plantet i 2007.

Baggrunden for vingården

I 2001 tog Lillian og Kim på ferie i Alsace i Frankrig. De skulle tilbringe en uge i september på en vingård i Eguisheim nær Colmar. De ville se egnen og se og smage på lidt vin. Før 2001 havde vin egentlig ikke haft nogen speciel interesse i familien. Men i løbet af ugen på vingården, omgivet af vinhøst og aktiviteter omkring vin skete der noget i deres tanker om vin. Hjemme i Danmark begyndte Kim at undersøge, om der blev lavet vin her. De næste ca. 3 år lavede Lillian og Kim research og besøgte bl.a. 4 erhvervsvingårde.  Herefter var de klar til at sætte de første planter i jorden i 2004.

Lidt om vingårdens omfang og opbygning

Modavi-vingård har over tid plantet ca. 25 forskellige sorter. Nogle sorter i stort antal, andre i mindre antal og nogle lidt som forsøg på at finde velegnede sorter til deres vinproduktion.

Af grønne sorter kan nævnes: Solaris, Madelaine Angevine, Mertzling, Orion, Bianca, Johannitter, Chardonnay, m.fl.

Af blå sorter kan nævnes Rondo, Leon Millot, Regent, Zilga, Reberger, Cabernet Cortis m.fl.

Samlet set er hovedsorterne Solaris og Rondo med ca. 10.000 vinstokke.

Beplantningsmæssigt har man prøvet sig lidt frem med planteafstand og rækkeafstand, men er i dag nået til, at den ideelle form på Modavi er en rækkeafstand på 2,25 m og en planteafstand på mellem 0,75 og 1,65 m. Som opbindingsmetode er valgt enkelt og dobbelt Gujot.

Til markarbejdet har Modavi 3 traktorer, 1 sprøjtetraktor og 2 til jordbearbejdning og anden kørsel. Til jordbearbejdning bruges en fræser, en fræser der kan gå i rækkerne og en harve. Jorden holdes sort fra forår henover sommeren. I slutningen af sommeren får jorden lov til at få plantedække/ukrudt, så man har en nogenlunde fast jord at færdes på i høsten.

Vinterbeskæring foregår i januar, februar og marts, og man lægger skuddene ned i april. Beskæring foregår med håndkraft dels med el saks, dels traditionelle beskæresakse. Man tilfører ca. 30 g NPK pr. plante i maj.  Man har opbygget en fast sprøjteplan, der også omfatter bladgødning i form af magnesiumsulfat.

Modavi er et vinprojekt styret, drevet og ejet af Lillian og Kim. De skal som udgangspunkt udføre det meste arbejde. De har oprettet Vinpart, som er en gruppe mennesker med interesse for arbejdet med vin. De møder ind tirsdag formiddag det meste af året og deltager i alt forfaldende arbejde i marken. Derudover stiller de op alle dage i vinhøsten. De honoreres med vin i forhold til de arbejdstimer der er lagt på Modavi.

img_5085

Lidt om vinfremstillingen

Modavi fremstiller mousserende hvide, rosé og røde vine, tør hvidvin, rosévin, rødvin i flere udgaver, 2 isvine/søde dessertvine i hvid og rød, samt vindruebrændevin.

I 2014 fremstillede man 8000 flasker, i 2015 fremstillede man 4000 flasker og i 2016 forventer man en produktion på 10.000 flasker.

Mousserende vin fremstilles efter champagnemetoden og har en produktionstid på ca. 1½ år.

Hvid og rosé afstilkes, står på skaller natten over, derefter let presning og gæring på ståltank ved ca. 14 grader. Nogle år bliver hvidvinen malolaktisk gæret, men ikke i 2016.

Røde vine fremstilles i ståltank det første halve år, hvorefter vinen lægges på 225 l Barrique i 6-12 måneder. Vinen ligger altid på flaske et halvt år før frigivelse.

img_5144 img_5141

Planer for vingården fremadrettet

I 2016 udvider Modavi med 4000 planter, idet man planter allerede benyttede sorter primært Rondo og Solaris. I øvrigt udtrykker Kim ønske om, at han kunne finde en burgunder drue til dansk klima og jordbund. Så hvis nogen har en god ide bedes man henvende sig til Modavi.

Man har netop anskaffet en elektronisk vintester, idet de ønsker en lettere, hurtigere og mere præcis test af deres vine.

Fremadrettet er det Modavis ønske, at man kan fastholde konceptet med en klassisk vingård med det håndværksmæssige i højsæde, ”en familievingård”.

Afslutningsvis fik jeg en kort snak med 3 Vinpartmedlemmer:

Jens Vilstrup kan godt lide at arbejde med planter, se tingene gro. Måske er det lidt en tilfældighed at det blev vin, men han er blevet glad for en gang om ugen at arbejde på Modavi.

Frank Gerner Jensen har som pensionist fundet en meningsfuld hobby, han oplever et godt socialt samvær og han kommer på Modavi en gang om ugen. Han har også tidligere haft interesse for vin og har brygget vin og øl.

Jørgen Spetzler nyder naturen og det at følge planternes vækst henover året. Han sætter pris på efterfølgende at nyde de vine, der kommer ud af arbejdet på vingården. Han er udover Vinpart med i en vinklub, har interesse for vin generelt og deltager gerne i vinrejser.

Ref.  Jens Wichmann, 1. november 2016