Søren Kongsted i Norge

Kursus i Fremstilling af Mousserende vin – Methode Tradionelle i Norge.

Af: Søren Kongsted.

Jeg blev i foråret kontaktet af et bestyrelsesmedlem fra Norske Druedyrkere med forespørgsel om afholdelse af kurset.

Foreslog at kursusdeltagerne skulle komme til Danmark, men man ville hellere at jeg kom til Norge for afholdelse af kurset.

Der var stille om ”projektet” i lang tid, men sidst i august vendte man tilbage og foreslog at jeg skulle afholde kurset i Norge først i november.

Vi blev enige om at kurset skulle løbe af staben lørdag d. 03. november

i Søgne ca. en halv times kørsel fra Kristiansand.

Der blev bestilt billetter til ruten Hirtshals – Kristiansand en sejltur på kun 3 timer og 15 minutter.

Torsdag d. 01. november blev bilen læsset med alt hvad der skulle bruges i forbindelse med afholdelse af kurset: Flaskefryser, flaskereol, basisvin, transportlikør, mousserende vin klar til skift af propper, flasker, gær osv, osv.

Fruen og jeg startede fra hjemmet fredag morgen d. 02. november med kurs mod Hirtshals.

Overfarten forløb som planlagt, og vi ankom til Skudeneset Gaard i Søgne, stedet for afholdelse af kurset, sidst på eftermiddagen.

Gården er ejet af formanden for Norske Druedyrkere, Erik Lindås og hans kone May Tove.

Vi blev modtaget af to særdeles flinke mennesker.

Efter at bilen var blevet tømt for sin last blev flaskefryseren startet og Eriks projektor afprøvet.

Herefter blev vi anvist logiet som er i en separat bygning. Vi havde eget badeværelse og køkken. Køkkenet blev dog ikke taget i brug da alle måltider blev indtaget sammen med May Tove og Erik i deres hjem.

Den følgende dag, lørdag, startede kurset som planlagt kl.10.00. Der var tilmeldt syv deltagere, men to udeblev uden at sende afbud.

En af deltagerne kom fra et sted lidt nord for Oslo, en køretur på i alt 880 Km.!

Kursusdeltagerne udviste stor interesse og spørgelyst, hvilket bevirkede der blev ca. to timers ”overarbejde”.

Erik Lindås og May Tove købte deres gård i 2011. Huset blev dengang betegnet som uegnet til bolig, og de resterende bygninger var faldefærdige. Det har været et kæmpe arbejde at restaurere/genopbygge gården, og der mangler stadig en del arbejde.

Erik Lindås er registreret som erhvervsavler og har lige fået sit vineri godkendt af fødevaremyndighederne.

Som det fremgå af billeder (Se billeder), stiller myndighederne ikke så store krav til et vineri i Norge som i Danmark.

Vineriet ser ud til at være godt indrettet, og Erik har anskaffet sig det nødvendige udstyr til verificering af druerne.

Erik Lindås har ca. 1000 vinplanter af sorterne Solaris og Rondo. Han har planer om at øge antal planter til 2000.

Hans kone May Tove er faglært pilefletter og har to lærlinge beskæftiget.

Man kan ikke lade være med at blive imponeret når man træder ind i pilefletværkstedet, over vineriet, som også fungerer som udstilling. (Se billeder)

Ud over at flette – dyrker, forarbejder og eksporterer May Tove også pil.

Ægteparret har ud over pileflet og vinavl også får – og honning produktion, så der er nok at se til, og når man så ”lægger til”, at Erik er fuldtidsbeskæftiget indenfor byggebranchen.

Det at være erhvervsavler i Norge er mere kompliceret end i Danmark.

Som erhvervsavler må man ikke sælge sin vin fra vingården. Man må tage betaling for udskænkning af vin for betalende gæster/besøgende men ikke sælge ud af huset.

Vinen kan enten sælges til Vinmonopolet eller direkte til restauranter. Når vinen leveres, må køretøjet ikke være forsynet med reklamer, vinen skal være pakket i kasser, også uden reklamer, og kasserne skal leveres ind af bagdøren.

I Norge må man kun reklamere for drikkevarer med et maksimum alkohol indhold på 4,7 %.

Efter at ha’ indtaget et solidt morgenmåltid sammen med værtsparret forlod fruen og jeg Skudeneset Gaard søndag morgen.

Det kom på tale at Norske Druedyrkere medlemmer gerne vil lave en udflugt til Danmark for at besøge danske vinavlere, måske næste år.

Vejle d. 10. nov. 2018.