Årets gang – Juni 2020

Udspringet af vinplanterne startede fint i april, men så fik vi en periode med regn og kulde. Regnen kunne vi godt bruge men på grund af kulden gik udspringet næste i stå. Pt er varmen vendt tilbage så nu er der igen kommet fut i vinplanterne.

Mange har haft problemer med nattefrost først i maj. Har set rapporter hvor stort set alle skud er blevet ødelagt af frost. Bittert, men heldigvis

giver en vinplante ikke op af den grund. Andet eller tredje knop vil sandsynligvis skyde, men så har man allerede mistet udviklingstid af druerne.

Vi undgik med nød og næppe nattefrost. Temperaturen var nede på plus 0,2 grader målt 25 cm. over jorden i to nætter her i Vejle. I Taulov var vi kun nede på plus 3 grader.

Vi har lige foretaget anden udtynding af skuddene. Her er det særlig vigtigt at frede de skud som skal anvendes til at lægge ned næste år hvis man ikke har fast cordon.

Inden blomstring sprøjter vi forebyggende mod meldug og stilksyge med svovl og magnesiumsulfat. Dette gentages flere gange, alt efter vejret, indtil vi nærmer os sprøjtefristen for svovl som er ca. 50 dage. Herefter anvender vi kaliumbikarbonat mod meldug og gråskimmel.

Midlet var desværre ikke særlig effektivt mod gråskimmel sidste år men da havde gråskimmel også ideelle forhold på grund af den megen regn vi var plaget af.

På tirsdag d. 2. flasker vi ”alt” vinen årg. 2019. Det er ret hurtigt overstået da det ikke blev den store ”produktion”, igen på grund af den våde/kolde sommer og efterår.

Hen på måneden starter den travle tid for vinbonden med opbinding, fjernelse sideskud og udtynding af klaser.

Og så var det Antonie Ozanam (1813-1853) som engang sagde:

”Trappen ned til vinkælderen er den sikreste og behageligste vej til  Paradis.”

SK