Årets gang – Juni 2019

Så er det forhåbentlig slut med efterårsvejr som vi har oplevet det i det meste af maj måned. Den tidlige udvikling af de nye skud på vinplanten er bremset kraftigt op.

DMI lover pt heldigvis sommertemperaturer i kommende uge.

I maj indlægget påstod jeg at fordelen ved at fjerne Co2 fra vinen ved hjælp af vacumpumpe, i stedet for med ”piskeris, ikke forårsagede ophvirvling af bundfald. Det er ikke helt korrekt, så for eftertiden skal der suges vacum på ballonerne efter alkoholisk/malolaktisk gæring. Altså før kuldestabilisering/klaring af vinen.

Så fik jeg det endelig bekræftet, fordelen ved sort jord kontra græs/ukrudt i vinmarken.

Var tidlig oppe en af de sidste morgener hvor temperaturen var så langt nede at græsplænen var hvid af rimfrost.

Anbragte et termometer lige over græsset og kunne aflæse en temperatur på minus 1,5 grader. Herefter blev termometeret anbragt lige over den bare jord mellem vinplanterne hvor det viste plus 1,2 grader. Altså en temperaturforskel på 2,7 grader!

Afstanden mellem ”målepunkterne” ca. 2 mtr..

En temperaturforskel som er større end jeg havde forestillet mig.

Havde der været solskin dagen forinden, som er mest almindelig før nattefrost, hvilket ikke var tilfældet, havde temperaturforskellen sikkert været større.

Vi har planlagt at flaske både hvid –  og rødvin d. 11. og 12.. Normalt ville vi vente ca. en måned længere med at flaske rødvinen, for yderligere klaring. Men da vi har investeret i et pladefilter med pumpe sker det nu lidt tidligere.

I vinmarken er der gået efter for sekundære skud og vandskudene på stammerne så snart de viser sig.

Har sprøjtet første gang med svovl her inden blomstring.

SK