Sommerudflugter

Sommerudflugt 2019 til Årø Vingård

Årets sommerudflugt gik i år til Årø Vingård. Vi var beriget af skønt dansk sommervejr, da Jakob Lei kunne byde 24 vinavlere velkommen.

Vi begyndte dagen kl. 10.20 med færgeafgang fra Årøsund. Vel ankommet til Årø gik vi den lille tur til vingården og allerede her var stemningen god.

Første punkt var velkomst og en spadseretur til den store vinmark. Årø Vingård har i dag 3 vinmarker, ”den gamle” på 2000 vinstokke ved Svend Aage ejendom, ”den store” på 3500 vinstokke 500-600 meter syd for gården, og ”den nye” på 2700 vinstokke ved vingården. Derudover er der plantet 1200 æbletræer også til vinfremstilling. Af vinsorter kan nævnes Solaris, Muscaris, Orion, Rondo, Leon Millot, Regent, Cabernet Cortis, Cabernet Cantor, Acolon, Spätburgunder, Frühburgunder. De nyeste planter er plantet i maj 2018. Vinmarken har sort jord imellem rækkerne og jorden bearbejdes med gruber, tallerkenhave og spadeharve. Der anvendes hydrauliske skuffejern mellem i rækkerne mellem planterne. Der er ansat en mand til markarbejdet herunder beskæring i februar-marts. Man klipperne planterne først og lægger skud ned, når risikoen for frost er ovre.

Vi så herefter vineriet, som er en nybygget længe på gården. I stueplan er der indrettet modtagerum for druerne med afstilker og presse, der er et stort lokale til vintanke, der er lokale til flaskning, etikettering m.v., der er depot til færdigflasket vin, og der er laboratorium. På første sal er der indrettet ”kælder” til egefadslagring. Temperatur styres bl.a. med luft-til-luft ”varmepumpe”. Vi fik en fin gennemgang/drøftelse af de forskellige processer og metoder, som der arbejdes med på Årø Vingård.

Vi gik herefter til vingårdens flotte show-room, hvor vi fik fortalt om vingårdens etablering og rammer. Vi hørte også om Jakobs forskellige fremadrettede planer og ideer. Denne gennemgang blev suppleret med et dejligt glas Solaris 2018. Vinen er tilsat enzym, klaring, sulfit 15 ppm, efter måling gærnæring. Der er anvendt 2 gærtyper og gæringen er foregået ved 14-23 gr. Vinen har restsukker på 2 gram pr. liter. Endeligt sulfitniveau er 40 ppm. – Herefter smagte vi Muscaris 2018 med 11 %. – Næste vin var en rosé Pinot Noir 2018 på Späburgunder og Frühburgunder. – Nu var vi ved den røde Rondo og Leon Millot 2016 med 12 %. Vinen har gæret en uge, herefter malolaktisk gæring og 2 år på brugte egefade. – Vi sluttede smagningen med Æblelikør på 21 %. Vinen er startet som en æblevin på 11 %, en del er destilleret til Calvados, herefter er æblevin og Calvados stukket sammen til den endelige æblelikør. – Alle vinene blev ivrigt diskuteret, de var rigtig gode og meget velproduceret.

Vi spiste herefter vores medbragte mad. Under frokosten blev der god lejlighed til at drøfte emner omkring vin. Der blev også lejlighed til at besøge den fine butik. Vi sluttede med, at Svend Aage viste os og fortalte om Årø Vingårds nyindkøbte destillations-anlæg. Vi kunne herefter gå til færgen og drage hjem efter en meget spændende dag.

Herfra skal der lyde en stor tak til Jakob for oplevelsen.

Referent Jens Wichmann

Sommerudflugt 16. juni 2019 til Årø Vingård

Hermed indbydes til årets store sommerudflugt søndag den 16. juni.

Vi skal i år besøge Årø Vingård ved Jakob Lei. Jakob har jo som mange ved taget over efter Svend Aage, så vi skal til Årø Vingård i Jakobs version for at se og høre om vingårdsprojektet.

På udflugten inviteres vore ægtefæller og/eller andre vininteresserede til at deltage.

Program:

 • Vi begynder dagen med færgeafgang fra Årøsund kl. 10.20. Kom gerne i god tid.
 • Vel ankommet til Årø spadserer vi ca. 800 meter til Vingården.
 • Vi går en tur i vinmarken og hører om Jacobs vinprojekt. Vi skal snakke sorter, pasning, gødskning, sprøjtning, tekniske hjælpemidler og høst..
 • Herefter går vi i det nybyggede vineri og hører om produktionsmetoder, typer af produceret vin m.m. Vi får herefter mulighed for at smage 5 af Årø Vingårds vine.
 • Vi spiser herefter vores medbragte frokost. Vi kan i tilfælde af kedeligt vejr spise vores mad under tag.

Sted:  Vi mødes senest kl. 10.10 ved Årøsund færgehavn for alle, der ønsker at være med på en gruppebillet, som jeg indkøber til en pris af 15 kr. pr. person. Deltagere, der vil have bil med til Årø, klarer selv billetkøb og møder bare ved vingården 10.45.

Vi stiler efter at tage færgen retur fra Årø 15.15.

Pris:  Udflugten/besøget på Årø Vingård koster 130 kr. person inklusive vinsmagning. Pengene betales direkte til Jakob Lei i butikken. Der er denne dag ikke mødegebyr til klubben.

Tilmelding:  Af hensyn til vores vært, beder vi i udvalget om tilmelding senest den 9. juni til Jens Wichmann, tlf. 29 82 47 48, eller meget lettere familienwichmann@gmail.com

Ved tilmelding bedes I fortælle om I vil med på gruppebillet eller om i klarer færgerejsen selv.

Umiddelbart efter tilmeldingsfristen udsender jeg en deltagerliste, så I efter behov kan finde sammen og fylde bilerne op. – Eventuelle spørgsmål til undertegnede.

Med venlig hilsen

Jens Wichmann

Sommerudflugt 2018 til Vinhaven Thrane Bendorf

Årets sommerudflugt 17. juni gik i år til Vinhaven Thrane Bendorf i nærheden af Gredstedbro. Vi var beriget af skønt dansk sommervejr, da Bodil og Karl Johan kunne byde 21 vinavlere velkommen.

Vi begyndte dagen kl. 10.30, og første punkt var en fortælling om vingårdens etablering og rammer. Denne gennemgang blev suppleret med et dejligt glas rosé 2016 lavet på Regent.

Bodil og Karl Johan købte ejendommen i 1987. I 2004 blev de første vinstokke plantet. Vingården har et areal på ca. 1000 kvadratmeter. Jordbunden en sand og lidt blandet muld. Der er plantet 287 vinstokke, 72 Solaris, 40 Regent, 126 Rondo og 49 Cabernet Cantor. Der tilføres gødning i form af ca. 100 g tørret hønsemøg pr. plante suppleret med kompostjord. Nattefrost kan være en udfordring på denne vingård. Der sprøjtes med svovl, men kun når der er optræk til problemer. Vingården er anlagt med stenkanter rundt om planter og rækker, og derimellem er der græs. Man har et samarbejde med andre vinavlere i området kaldet Kongeåens Vinavlerlaug.

Herefter gik vi en spændende rundtur i vinmarken, hvor vi fik rig lejlighed til at se på planterne og drøfte metoder og muligheder i arbejdet i vinmarken. I bunden af parken/haven løber Kongeåen, og den fik vi lejlighed til at bese fra Bodil og Karl Johans ”anlægsplads”.

Vi så herefter vineriet, som er indrettet i en garage, som på flot vis er ombygget og indrettet til formålet. Lokalet er ombygget efter alle regler for renlighed og orden og er udstyret med vand og varmepumpe, så temperaturen kan reguleres til formålet. I produktionen bruges ståltanke og mange glasballoner. Vi hørte om måleudstyr og filter til sterilfiltrering. Karl Johan arbejder med forskellige gærtyper, for at opnå forskellige smagsvarianter i vinene. I 2016 blev der produceret 750 l.

Vi gik herefter til et stort telt i haven, hvor der var flot dækket op. Her smagte vi tre røde vine. MARTHA, en rødvin på ren Rondo på 12½ % lavet med S6U gær fra Lallemand. Vinen vandt bronze på landsskuet. – KRISTIAN, en ren Rondo på 14 % lavet med Clos gær. – LAURIDS en rødvin lavet på Cabernet Cantor og Regent. – Alle vinene blev ivrigt diskuteret, de var rigtig gode og meget velproduceret. – Vi spiste herefter vores medbragte mad. Under frokosten blev der god lejlighed til at drøfte mange emner omkring vin. Helmer havde medbragt en spændende vin med en del år på flaske, så her gik snakken på, hvor længe dansk vin mon kan holde.

Vi kunne med rette slutte dagen med en stor tak til vore værter, og se tilbage på en spændende sommersøndag i vinens verden.

Referent Jens Wichmann

Sommerudflugt 17. juni 2018 Jedsted ved Gredstedbro

Hermed indbydes til årets store sommerudflugt søndag den 17. juni kl. 10.30.

Vi skal i år besøge Karl Johan Bendorff, som er hobbyavler og formand for Sydvestjyske vinavlere, vores nabo lokalgruppe. Karl Johan har ca. 300 vinstokke på sin ejendom tæt ved Kongeåen.

På udflugten inviteres vore ægtefæller og/eller andre vininteresserede til at deltage.

Program:

 • Vi begynder dagen kl. 10.30. Vi går en tur i vinmarken og hører om Karl Johans vinprojekt. Vi skal snakke sorter, pasning, gødskning, sprøjtning, tekniske hjælpemidler og høst.
 • Herefter går vi i vineriet og hører om produktionsmetoder, typer af produceret vin m.m. Vi får herefter mulighed for at smage nogle af Karl Johans vine.
 • Vi spiser herefter vores medbragte frokost. Vi kan i tilfælde af kedeligt vejr spise vores mad under tag.

Sted:   Vi mødes kl. 10.30 hos Karl Johan Bendorff, Jedsted Møllevej 8, 6771 Gredstedbro. (Bemærk, grundet broarbejde skal man køre til fra Jedstedvej)

Pris:   Udflugten/besøget er gratis. Der er denne dag ikke mødegebyr til klubben.

Tilmelding:   Af hensyn til vores vært, beder vi i udvalget om tilmelding senest den 10. juni til Jens Wichmann,  tlf. 29 82 47 48, eller meget lettere familienwichmann@gmail.com

Umiddelbart efter tilmeldingsfristen udsender jeg en deltagerliste, så I efter behov kan finde sammen og fylde bilerne op. – Eventuelle spørgsmål til undertegnede.

Med venlig hilsen

Jens Wichmann

Referat sommerudflugt 18. juni hos Modavi Vin

Årets sommerudflugt gik i år til Modavi Vin mellem Fredericia og Kolding. Vi var beriget af skønt dansk sommervejr, da 14 vinavlere blev budt velkommen.

Vi begyndte dagen kl. 10.30, og første punkt var en spændende rundtur i vinmarken. Der er plantet 16.000 vinstokke, senest ca. 4000 i foråret 2017. Der er i alt 26 forskellige sorter med halvdelen grønne og halvdelen blå. De to hovedsorter er Solaris og Rondo. Vinmarkerne blev etableret for 10 år siden, som et supplement til den tidligere ejendom i Fredericia. Over de ti år er der udskiftet mellem 2000 og 3000 planter. Kim gav os et fint indblik i de forskellige jordtyper, der er i markerne, og de deraf afledte forskellige måder et behandle vinplanterne. Vi hørte bl.a. om gødskning, dræning, drypvanding og sprøjtning. Vi sluttede udendørs rundturen med at se maskinparken.

Vi så herefter vineri med de mange ståltanke og andet udstyr. Herefter gik vi i ”vinkælderen”, hvor vi så, snusede og snakkede om de forskellige vine, der lå på egefade. Vi så laboratoriet og hørte om de mange frysere, som bruges til fremstilling af de søde dessertvine. Vi så også Modavis Foss vinanalyseudstyr, hvor de fremmødte vinavlere kunne aflevere vinprøver til analyse.

Herefter gik turen igennem lageret og til Lillian og Kims showroom, hvor vi fik lov at smage Modavis vine. Vi smagte således  to hvide, en rød og en dessertvin. Den ene hvidvin var et nyt spændende forsøg med en fadlageret Solaris hvidvin.

Vi spiste herefter vores medbragte frokost på terrassen. Undervejs smagte vi to røde vine Iver Dall havde medbragt med ønsket om vores syn på vinene. Vi nåede også lidt forenings nyt ved Søren og Jens. Vi kunne med rette slutte dagen med en stor tak til vore værter, og se tilbage på en spændende sommersøndag i vinens verden.

Referent Jens Wichmann

Sommerudflugt 18. juni 2017 hos Modavi Vin

Hermed indbydes til årets store sommerudflugt søndag den 18. juni kl. 10.30.

På udflugten inviteres vore ægtefæller og/eller andre vininteresserede til at deltage.

Program:

 • Vi begynder dagen kl. 10.30

Vi går en tur i vinmarken og hører om Lillian og Kims vinprojekt. Vi skal snakke sorter,             pasning, gødskning, sprøjtning, tekniske hjælpemidler og høst.

Herefter går vi i vineriet og hører om produktionsmetoder, analyse af vin, typer af                    produceret vin m.m.

I festlokalet skal vi smage nogle af Modavis vine og høre lidt om dem. I forbindelse                  med besøget vil butikken være åben for køb af Modavis produkter.

 • Vi spiser herefter vores medbragte frokost. Vi kan i tilfælde af kedeligt vejr spise vores mad indendørs.

Sted:         Vi mødes kl. 10.30 hos Modavi Vin, Sdr. Vilstrupvej 149, 6000 Kolding.

Pris:          Besøget koster 100 kr. pr. person. I må meget gerne medbringe betaling kontant. Der er denne dag ikke mødegebyr til klubben.

Tilmelding:

Af hensyn til vore værter, beder vi i udvalget om tilmelding senest den 11. juni til Jens Wichmann, tlf. 29 82 47 48, eller meget lettere familienwichmann@gmail.com

Umiddelbart efter tilmeldingsfristen udsender jeg en deltagerliste, så I efter behov kan finde sammen og fylde bilerne op. – Eventuelle spørgsmål til undertegnede.

Med venlig hilsen

Jens Wichmann

PS   I forbindelse med besøget har vi fået et tilbud om, at vinavlerne kan få analyseret deres vin på Modavis nye Foss vinanalyseudstyr. Hver vinprøve koster 100 kr., som betales ved aflevering af vinprøven. Der skal afleveres min. 10 cl ”klaret” vin til hver test (vinen skal som min. være filtreret gennem et kaffefilter). Analysen omhandler pH, sukker g/l, æblesyre g/l, vinsyre g/l, flygtige syrer g/l og alkohol %. Analysen måler ikke sulfit. Vinprøverne mærkes med navn og mailadresse og resultatet sendes mail ca. en uge efter.

Referat fra Sommerudflugt 19. juni 2016 til 2 vingårde på Als 

Årets sommerudflugt gik i år til Als, hvor 32 vininteresserede i lidt blæsende, men tørt dansk sommervejr, var mødt frem.

IMG_4709.JPG

Vi begyndte dagen kl. 10.30 hos Jonna og Christian Jepsen, Holm Vingård nær Nordborg. Jonna og Christian fortalte om deres vinprojekt, og vi fik en rundvisning i vinmarken. Jonna og Christian har 50 Rondo, 40 Regent, 30 Leon Millot og 30 Solaris. Det hele placeret i en lille mark og omkring huset og den fantastisk smukke have. Vi kunne se, at vinen allerede var i gang med blomstring og speciel Leon Millot var begyndt blomstring i begyndelsen af juni. Jonna og Christian samarbejder med 2 andre par om udstyr, og hjælper også hinanden specielt i høsten. Hidtil har De primært arbejdet med rødvin, men i 2014 og 2015 har de også lavet rosé. I år skal de for første gang lave hvidvin. Vi fik et kig ind i ”vinkælderen”, hvor dels produktionsgrej dels vinproduktionen blev opbevaret. Efterfølgende fik vi lov at smage rosé af Rondo fra 2014, rosé af Leon Millot fra 2015, Rondo rød 2014, Leon Millot rød 2014. Der blev smagt og diskuteret vin, inden vi kunne takke Jonna og Christian for et spændende besøg.

Herefter kørte vi til Sydals, hvor vi besøgte Fjelby Vingård. Jan og Jørn fortalte om deres vinprojekt, og vi gik i vinmarken. Her er 430 planter af sorterne Leon Millot, Rondo, Solaris, Phønix, samt lidt  andre grønne sorter. Marken er anlagt med brede græsarealer imellem rækkerne, og inde i rækkerne er der dækket med ukrudtsdug og sten. De har således udlagt 70 tons sten. (På Fjelby Vingårds hjemmeside kan man se billeder.)

IMG_4722.JPGIMG_4723.JPG

Vi så herefter i vineri, gærrum og ”vinkælder”, og vi fik lejlighed til at se produktionsudstyr og vinproduktionen. Indretningen og udstyret var for en hobbyavler helt i top, så der var gode muligheder for drøftelse af udstyr og erfaringsudveksling desangående. I vinproduktionen arbejdes der med druer fra de 430 vinstokke, samt fra 200-300 planter fra folk med relation til Fjelby Vingård.

Vi spiste herefter vores medbragte frokost. Jan og hans kone havde stillet borde og stole op, der var dækket flot op, grillen var tændt, og vi sad under tag med ly mod en noget frisk sommerbrise. Og vinen fra smagningen rakte også til dejlige glas vin til maden. Eftermiddagens højdepunkt blev en fantastisk kage bagt af husets frue.

Vi kunne med rette slutte dagen med en stor tak til vore værter både i nord og syd.

Referent Jens Wichmann

Sommerudflugt 19. juni 2016 til to vingårde på Als

Hermed indbydes til årets store sommerudflugt søndag den 19. juni kl. 10.30.

På udflugten inviteres vore ægtefæller og/eller andre vininteresserede til at deltage.

Program:

Vi begynder dagen kl. 10.30 hos Jonna og Christian Jepsen, Holm Vingård, Baunbjerg 13, 6430 Nordborg. Jonna og Christian vil fortælle om deres vinprojekt, og vi får en rundvisning. Efterfølgende vil få et par smagsprøver. – Vær opmærksom på, at parkering skal ske langs vejen op til vingården.

Næste punkt på dagordenen er et besøg på Fjelby Vingård. Så vi kører fra Nordals til Sydals. Jan Lorenzen og Jørn Rørholm tager imod på Fjelby Vingård, Fjelby 14, 6470 Sydals (nær Lysabild).

Jan og Jørn vil fortælle om deres vinprojekt, vi får en rundvisning i marken og vineriet. Vi vil herefter blive budt på nogle smagsprøver fra vinproduktionen.

Vi spiser herefter vores medbragte frokost. Jan har borde og stole, og i tilfælde af regn kan vi også komme under tag. Jan tænder grillen, så det er muligt at medbringe kød eller pølser til grill.

Sted:   Vi mødes først på Holm Vingård kl. 10.30. Efterfølgende kører vi til Fjelby Vingård. Se adresser ovenfor.

Pris:   Besøgene er gratis, men til Lokalforeningens drift opkræver vi et mødegebyr på 20 kr. pr. person.

Tilmelding:   Af hensyn til vore værter, beder vi i udvalget om tilmelding senest den 13. juni til Jens Wichmann, tlf. 74 83 36 12, eller meget lettere familienwichmann@gmail.com

Umiddelbart efter tilmeldingsfristen udsender jeg en deltagerliste, så I efter behov kan finde sammen og fylde bilerne op. – Eventuelle spørgsmål til undertegnede.

Med venlig hilsen

Jens Wichmann

Sommerudflugt 2015 til Vester Vedsted Vingård

031 030 029

Årets sommerudflugt gik i år til Vester Vedsted, hvor Poul Kulmbach og Birte og deres svigersøn i rimeligt sommervejr tog imod 24 forventningsfulde vinavlere.

Vi fik indledningsvis en grundig beskrivelse af projekt Vester Vedsted Vingård. – Den første vinmark blev etableret i 2008 med 200 planter i en blanding af grønne og blå druer. – I 2010 blev der gennemført en stor udvidelse efter køb af mere jord, og igen i 2014 blev der på ny indkøbt jord plantet flere vinstokke. Samlet er der i dag 10.000 vinstokke med 80 % grønne af sorterne Solaris og Muscaris og 20 % blå druer af sorterne Rondo, Cabernet Cortis og Cabernet Cantor.

Der er arbejdet noget med forskellig opbindingsform, men man er endt med dobbelt guyot. Der er grønt imellem rækkerne, dog holder man jorden sort indtil vinplanterne er fuldt etableret. Gødning er i år tilført i form af hestemøg i en specielt bygget gødningsspreder. Man har via jordprøver konstateret for lavt ph, og der er derfor tilført en betydelig mængde Dolomitkalk. Der er i foråret etableret et sprinkleranlæg til at modstå nattefrost. Det nåede lige at komme i drift i foråret og har modvirket frostskader. Der sprøjtes lige nu hver uge med svovl og magnesium, derudover sprøjter man ikke.

På spørgsmål om økonomi fortæller Poul, at det er meget dyrt at etablere en vingård som deres. Eksempelvis har sprinkleranlægget koster 250.000 kr.

Efter en tur rundt i vinmarken gik vi ind i vineriet. Man arbejder på nuværende tidspunkt med 380 l ståltanke. Senere vil det være nødvendigt at have større tanke af pladsmæssige årsager. Vinen fra 2014 er flasket med plastpropper i ½ l flasker, men det er hensigten de kommende år at gå over til skruelåg og ¾ l flasker.

Det var nu blevet tid til at smage, og vi blev præsenteret for en hvidvin på Solaris og en rosé på Cabernet Cortis, begge vine i en kvalitet, som vingården bestemt kan være tilfredse med.

Vi sluttede dagen med vores medbragte madkurv. Der var god snak og erfaringsudveksling ved bordene. Vi nåede også at se den fine café og butik med mange lækre varer på hylderne.

En stor tak til Birte og Poul for en spændende dag ved vadehavet.

Jens Wichmann

PS I kan se flere billeder under opslag Billeder

Sommerudflugt 21. juni 2015 til Vester Vedsted Vingård

Hermed indbydes til årets store sommerudflugt søndag den 21. juni kl. 10.30.

På udflugten inviteres vore ægtefæller og/eller andre vininteresserede til at deltage.

Vester Vedsted Vingård er en nyere erhvervsvingård beliggende i den lille landsby Vester Vedsted tæt på Vadehavet og Låningsvejen til Mandø. Læs mere på www.vvvingaard.dk.  På vingården er der opbygget en flot cafe og butik, så der bliver også lejlighed til at handle.

Program:

 • Vi mødes ved cafeen kl. 10.30. Velkomst og rundvisning i vinmarken ved vinbonde Poul Kulmbach. Han vil fortælle om virksomheden, og de valg der er truffet med hensyn til vindyrkning.
 • Når vi kommer ind fra vinmarkerne, står der et smageglas klar, som vi kan tage med ind i vineriet, hvor rundvisningen fortsætter. Her kan vi se, hvordan arbejdet gribes an.
 • Vi spiser herefter vores medbragte frokost i vingårdens lokaler. Her vil vi få endnu en smagsprøve på vinen. Hvis vejret er godt sidder vi naturligvis udenfor. (Ikke medbringe mad der kræver grill.).

Sted:   Vi mødes på Vester Vedsted Vingård, Vester Vedsted Vej 64, 6760 Ribe. Mødetid er kl. 10.30. Hvis parkeringspladsen er fyldt, må I parkere langs grusvejen ind mod den lange røde staldbygning (før broen).

Pris:   Besøget på Vester Vedsted Vingård koster 125 kr. pr. deltager og omfatter rundvisning og vinsmagning. Der opkræves ikke mødegebyr.

Tilmelding:   Af hensyn til vor vært, beder vi i udvalget om tilmelding senest den 14. juni til Jens Wichmann, tlf. 74 83 36 12, eller meget lettere familienwichmann@gmail.com

Umiddelbart efter tilmeldingsfristen udsender jeg en deltagerliste, så I efter behov kan finde sammen og fylde bilerne op. – Eventuelle spørgsmål til undertegnede.

Med venlig hilsen

Jens Wichmann

Sommerudflugt 2014 til Fjordgård Vin og Vadehav

IMG_1960

Årets sommerudflugt gik i år til Ho Bugt, hvor Ib Skærlund og frue i strålende sommervejr tog imod 28 forventningsfulde vinavlere.

Vi fik indledningsvis en grundig beskrivelse af projekt Fjordgård Vin og Vadehav. – De første 400 planter blev etableret i 2003-2004. – Første vin blev produceret i 2007, og det lykkedes med den første vin at hente en bronzemedalje hjem til vingården. – I 2009 blev der plantet yderligere 1000 planter, så man nu samlet har 1400 vinstokke. – De fordeler sig sortsmæssigt som følger: 200 Leon Millot, 200 Muscaris, 3000 Rondo, 200 Cabernet Cortis, 300 Solaris, 80 Ortega, resten lidt Muscat Bleu, Bianca og Don Muscat.

Vi gik en tur i vinmarkerne, hvor vi fik talt om beskæring, gødskning, sprøjtning, plantesundhed og udstyr til markarbejdet. Vi fulgte vinrækkerne ned til Ho Bugt, hvor vi for enden af vinmarken nød den fantastiske udsigt. Tilbage fortsatte rundvisningen i vineriet, hvor vi fik god lejlighed til at tale om vingårdens udstyr og produktionsmetoder.

Nu var det blevet tid til smagning. Vi blev præsenteret for Solaris 2013, Rondo 2008, hedvin lavet på hvidvin, hedvin lavet på Rondo-Leon Millot-Cabernet Cortis, samt en ”æble-hedvin”. Hele smagningen blev suppleret med ost fra Enghavegård Osteri og brød.

Så nåede vi  til vores medbragte madkurv. Under frokosten blev der fortsat nippet til de sidste rester af vinene, og der blev lejlighed til god snak og erfaringsudveksling om vores arbejde med vinen gennem forår og sommerens begyndelse.

Sluttelig takkede Søren Kongsted på alles vegne for en spændende dag.

Jens Wichmann

PS I kan se flere billeder i mappen “billeder”

Sommerudflugt 15. juni 2014 til Fjordgård Vin og Vadehav

Hermed indbydes til årets store sommerudflugt søndag den 15. juni kl. 10.30. På udflugten inviteres vore ægtefæller og/eller andre vininteresserede til at deltage. Program:

 • Velkomst og rundvisning i vinmarken nord og syd for Fjordgård. Ib Skærlund vil fortælle om virksomheden, og de valg der er truffet med hensyn til vindyrkning.
 • Vi går herefter en lille tur til Ho Bugt, som ligger for enden af vinmarkerne, og vi får et fint kig udover strandengene ved ”æ fywer”.
 • Rundvisningen fortsætter i de fødevaregodkendte produktionsrum, hvor vi kan se, hvordan arbejdet gribes an.
 • Herefter er der indendørs dækket op til smagning af 3-4 vine/hedvine, som suppleres med ost fra Enghavegård Osteri.
 • Vi spiser vores herefter vores medbragte frokost  i vingårdens lokaler. (Ikke medbringe mad der kræver grill.)

Sted: Vi mødes på Fjordgård Vin og Vadehav, Ho Bugt Vej 37, 6852 Billum. Mødetid er kl. 10.30 Pris: Besøget på Fjordgård Vin og Vadehav koster 150 kr. pr. deltager og omfatter rundvisning, vinsmagning med ost og brød.. Tilmelding: Af hensyn til vor vært, beder vi om tilmelding senest den 8. juni til Jens Wichmann, tlf. 74 83 36 12, eller meget lettere familienwichmann@gmail.com Umiddelbart efter tilmeldingsfristen udsender jeg en deltagerliste, så I efter behov kan finde sa

Sommerudflugt 16. juni 2013 til Årø Vingård

Hermed indbydes til årets store sommerudflugt søndag den 16. juni til Årø Vingård. På udflugten inviteres vore ægtefæller og/eller andre vininteresserede til at deltage. Program:

 • Svend Aage vil vise os rundt i sine vinmarker. Han plantede de første planter i 2004, så vi får rig lejlighed til at se, hvad der kan ske på 9 år. Vi vil også få mulighed for at vurdere og diskutere forskellige sorter i grønne og blå druer, dyrkningsforhold, gødskning, sprøjtning m.m. Vi vil således få en god indsigt i arbejdet med at have sunde vinplanter.
 • Vi går herefter i vineriet, hvor vi skal se produktionsforhold og – udstyr, ligesom vi får en god snak om metoder. På gården produceres hvid, rosé, rødvin, mousserende vin m.m. Der vil være mulighed for at købe de lokale produkter.
 • Vi får en smagning, hvor vi stifter bekendtskab med nogle af gårdens produkter. (Kongehuset er jo på besøg i begyndelsen af juni, så vi må se om der er vin tilbage til os.)
 • Vi spiser vores medbragte frokost i Årø Vingårds store drivhus. Der bliver tændt op i vingårdens grill, så I har mulighed for at tænke det ind i jeres medbragte frokost. (Ligegyldig vejret, har Svend Aage halvtag, så vi med garanti kan grille medbragte kødvarer. Vi havde jo et lille uheld sidste sommer.)

Sted: Vi mødes på havnen i Årøsund. Vi skal med færgen kl. 10.20, men kom i god tid. Færgebilletten koster 37 kr. pr. person retur. Jeg vil planlægge efter at kunne købe gruppebillet og få 20 % rabat. Fra Årø færge til vingården vil vi på udturen arrangere transport med ø-bussen (traktor m. vogn). For dårligt gående kan bilen medtages for 57 kr. Der er 1,5-2 km fra færgen til vingården, og på hjemturen satser vi på at gå. Vi skal retur med færgen fra Årø 16.15. Pris: Besøget på Årø Vingård koster 100 kr. pr. deltager og omfatter rundvisning, vinsmagning og grillkul. Derudover betales 20 kr. til Lokalgruppen og hjemmeside. Hav 10-15 kr. i lommen til ø-bussen. Tilmelding: Af hensyn til vor vært, samt mulighed for at arrangere fælles ø-bus, beder vi om tilmelding senest den 9. juni til  Jens Wichmann, tlf. 74833612, eller meget lettere familienwichmann@gmail.com  Umiddelbart efter tilmeldingsfristen udsender jeg en deltagerliste, så I efter behov kan finde sammen og fylde bilerne op. – Eventuelle spørgsmål til undertegnede.

Sommerudflugt 2012

Sommerudflugt til Fary Vin/Fary Lochan Destilleri Søndag den 24. juni mødte 22 forventningsfulde ”vinavlere” op til årets sommerudflugt. Vi mødtes i Farre, hvor ovennævnte vin- og whiskyprojekt har sin base. Indledningsvis skal nævnes, at vejret var i dårligt lune, det regnede praktisk talt mere eller mindre hele tiden. Jens-Erik Jørgensen bød velkommen, og vi begyndte rundvisningen i vinmarken. Her havde man haft store udfordringer med betydelige frostskader og i konsekvens deraf flere gange genplantning. Vinmarken havde som udgangspunkt 50 Lucy Kuhlmann, 150 Phønix, 150 Bianca. Marken var anlagt i 2007. Ved siden af de meget sparsomme druemængder af egen avl, har Jens-Erik et samarbejde, hvor han fra 12 avlere med tilsammen 1500 vinstokke modtager druer til vinifikation. Med det udgangspunkt er der fremstillet flere gode vine, som har vundet hæder i Danske Vingårdes skue. Mellem vinmark og søen smagte vi således en rigtig dejlig rosé. Rundvisningen fortsatte ind i de meget flotte bygninger, hvor vi så produktionsfaciliteterne til vin og whisky. Sidstnævnte fyldte mest i rundvisningen, og vi fik her en megen fin og grundig indføring i produktion af single malt whisky. Ikke mindst de fra Skotland importerede kobberkedler var et imponerende syn, men også kældrene med egefadene var et lifligt syn. Vi gik nu til virksomhedens showroom, hvor vi fik lidt mere baggrundshistorie, samt smagning af rødvin, single malt whisky/spirit, samt forskellige snapse. Vi spiste også vores medbragte frokost, men måtte grundet det meget regnfulde vejr opgive grillen, så det blev en kødløs frokost. Alt i alt fik vi en spændende dag, og man kan på hjemmesiden ”Vinavlsyd” se Sørens fine fotoreportage fra dagen. Med venlig hilsen Jens Wichmann Sommermøde VinavlSyd 004 Sommermøde VinavlSyd 010 Sommermøde VinavlSyd 005

Sommerudflugt 24. juni 2012 til Fary Vin/Fary Lochan Destilleri

Hermed indbydes til årets store sommerudflugt søndag den 24. juni kl. 10.00 til Fary Vin. Det er lykkedes os at få en aftale med en af Danmarks nyere og meget spændende vingårde om, at vi i år kan holde vores sommerudflugt der. Læs evt. mere på Fary Vins/Fary Lochan Destilleris hjemmeside. På udflugten inviteres vore ægtefæller og/eller andre vininteresserede til at deltage. Program:

 • Jens-Erik Jørgensen præsenterer deres vinbrug og deres helt unikke produktion af single malt whisky, den eneste af sin slags i Danmark (så vidt jeg ved). Vi skal på markvanding, vi skal se gårdens tekniske udstyr og maskiner, vi skal se vineri, og vi skal som sagt have et indblik i produktion af whisky og snapse.
 • Vinsmagning af Fary Vin og whisky. På gården produceres hvid, rosé, rødvin, snapse og single malt whisky. Der vil være mulighed for at købe de lokale produkter.
 • Spørgsmål. På rundvisningen og under smagningen vil vi få rig lejlighed til at stille spørgsmål.
 • Vi spiser vores medbragte frokost i Fary Vins hyggelige omgivelser. Afhængigt af vejret kan vi sidde ude eller inde. Vi tænder op i Fary vins grill, så I har mulighed for at tænke det ind i jeres medbragte frokost.

Sted: Vi mødes på Fary Vin/Fary Lochan Destilleri, Ågade 41,  Farre, 7323 Give. Landsbyen Farre ligger ca. 13 km nordvest for Bredsten og ca. 4 km sydøst for Give. Pris: Besøget på Fary Vin koster 100 kr. pr. deltager, samt 20 kr. til Lokalgruppen til grillkul og hjemmeside. Tilmelding: Af hensyn til vore værter, samt mulighed for at arrangere fælles kørsel, beder vi om tilmelding senest den 18. juni til       Jens Wichmann, tlf. 74833612, eller meget lettere familienwichmann@gmail.com Umiddelbart efter tilmeldingsfristen udsender jeg en deltagerliste, så I efter behov kan finde sammen og fylde bilerne op. – Eventuelle spørgsmål til undertegnede. Sommerudflugt 26. juni 2011 til Nyholmgaard Vin Jan modtog 16 forventningsfulde vinentusiaster på vingården, som ligger nær Marslev øst for Odense. Jan fortalte indledningsvis lidt om baggrunden for etablering af vingården, forretningsmæssige forhold, personlig tanker om indhold i tilværelsen, interessen for vin. Han fortalte også lidt om Danske Vingårde, foreningen der skal stå for udvikling af markedsføring og erhvervsmæssig dyrkning af vin i Danmark. Etablering af vingården blev indledt i 2007, hvor Dina og Jan over 2 år på ca. 3½ ha plantede 11.000 vinstokke. I forlængelse deraf nybyggede de en 540 kvadratmeter stor bygning, der indeholder vineri, lager, lokale for afstikning, laboratorium, maskinlade. Vi gik herefter i marken.  Der er af grønne sorter plantet Solaris, Vilaris, Merzling, Orion og Madelaine Angevine. Af røde sorter er der Cabernet Cortis, Cabernet Cantor, Rondo og Leon Millot. I første høst arbejde man med hvidvin, rosévin, rødvin og mousserende vin. Rødvinen var ikke tilfredsstillende, og Dina og Jan vil ikke for nuværende arbejde videre med rødvin.  Derfor vil f.eks. Rondo måske forsvinde fra vinmarkerne. Vi fik i øvrigt en alvorlig snak om kulde- og frostskader, som på Nyholmgaard vil reducere udbyttet markant i 2011. Første høst på ¼ af arealet indebar 50 plukkere i arbejde i 6 dage. Det bekymrede meget, og man har derfor indkøbt en god, brugt plukkemaskine, som kan høste druerne i samme tempo som man kan håndtere druerne i vineriet. Vi gik nu i maskinladen, og kunne her se spændende maskineri til vinmarkerne, høstmaskinen, bladfjerner til druezonen, opsamler til sommerskud, klippemaskine, beskæremaskine, ukrudtssprøjte, tågesprøjte til svovl m.m. I vineriet havde man afstilker, pumper, vinpresse, tranportbånd, 20 ståltanke med samlet kapacitet på 20.000 l. Selve aftapningen, propning og etikettering forgik med enkelt udstyr, ligesom produktion af mousserende vine også forgik på helt enkel vis. I vinproduktionen kunne man hæfte sig ved, at mosten før gærtilsætning opvarmes til 20 grader. Efter 2 døgn sænkes temperaturen til 14 grader for at forlænge gæringsperioden til helt op til 2-3 uger. Gærnæring tilsættes fordelt over 3 dage. Ved efterfølgende smagning i ”smageriet”, et stort flot drivhus, blev vi præsenteret for følgende: Vivo   hvidvin af Orion/Merzling 85%/15% fra 2010, Brillante hvidvin af Solaris 2010, Rose’ Amore 2010 rose’vin af Cabernet Cortis/Rondo/LM 50%/35%/15%. Vi fik efterfølgende en snak med Jan om priser på dansk vin og om hans erfaringer. Det er således lykkedes Nyholmgaard at få deres vin ind på en lang række af Fyns førende restauranter, og det er efter vores smagning absolut fortjent. Vi sluttede arrangementet med at spise vores medbragte mad suppleret af den dejlige vin. Der var også mulighed for et besøg i butikken. En fin, spændende, lærerig dag med rigtig godt vejr. Jens Wichmann

Sommerudflugt 26. juni 2011 til Nyholmgaard Vin

Hermed indbydes til årets store sommerudflugt søndag den 26. juni kl. 10.00 til Nyholmgaard Vin. Det er lykkedes os at få en aftale med en af Danmarks største og mest spændende vingårde om, at vi i år kan holde vores sommerudflugt som et besøg der. Læs evt. mere på Nyholmgaard Vins hjemmeside. På udflugten inviteres vore ægtefæller og/eller andre vininteresserede til at deltage. Program: Dina og Jan Nyholmgaard præsenterer deres vinbrug. Vi skal på markvanding blandt ca. 11.000 planter. Vi skal se gården tekniske udstyr og maskiner. Vi skal se det stort opbyggede vineri, som kan rumme produktion af vin op til ca. 20.000 liter.

 • Vinsmagning af Nyholmgaard Vin. På gården produceres hvid, rosé og mousserende vine. – Det vil være muligt at købe vin til gældende priser. 2010 vinen er således frigivet til salg.
 • Spørgsmål. På rundvisningen og under smagningen vil vi få rig lejlighed til at stille spørgsmål.
 • Vi spiser vores medbragte frokost i Nyholmgaards nyindrettede drivhus.

Sted: Vi mødes på Nyholmgaard Vin, Mejerivejen 23, 5290 Marslev. Gården ligger ca. 10 km øst for Odense. Pris: Besøget på Nyholmgaard koster 100 kr. pr deltager (+ 10 kr. til Vinavlsyd). Tilmelding: Af hensyn til vore værter, samt mulighed for at arrangere fælles kørsel, beder vi om tilmelding senest den 21. juni til Jens Wichmann, tlf. 74833612, eller meget lettere familienwichmann@gmail.com Umiddelbart efter tilmeldingsfristen udsender jeg en deltagerliste, så I efter behov kan finde sammen og fylde bilerne op.

Sommerudflugt til Mo-da-vi vin juni 2010 

Vi blev budt velkommen af Lilian og Kim Madsen på Vinejendommen i Sønder Vilstrup. Vi havde mødested på ejendommen ved Fredericia, så vi havde allerede et indtryk af vinmarken her. Mo-da-vi er startet  for 7 år siden med de første planter i jorden i 2004. Der er i dag på de to ejendomme plantet 8000 vinstokke. I Sønder Vilstrup fik vi præsenteret markerne som følger: Mark 3 fra 2007, 1507 planter rødvin, Rondo, Reberger, Cabernet Cortis og Regent Mark 4 fra 2008, 2189 planter, rødvin, ”Golobuk”, Valiant, Lucy Kulmann og Rondo Mark 5 fra 2008, 2300 planter, hvidvin, Solaris, Bianca, Johanniter, Merzling Alle marker anlagt i kuperet terræn tilstræbt mest muligt nord-syd, men drejet lidt af hensyn til at kunne køre med maskiner uden at vælte. Spalier af profil Alsace. Vi fik derefter præsenteret lidt af maskinparken og ikke mindst en rækkefræser monteret på en lille traktor. Denne maskine kunne med ret stor præcision fræse imellem planterne. Imellem rækkerne holdes jorden ukrudtsfri med en traktorfræser. Vi blev efterfølgende vist rundt i 400 kvadratmeter ombygget staldbygning. Her er bygget vineri, lager og festsal. Tankkapacitet netop nu er 6000 l. Vi gik herefter til smagning og fik præsenteret: ”frugtvin”, restprodukt fra icewineproduktionen, smukfarve, flot duft let mousserende, sjov smag hvid vin Lyset 2009, på Mad. Angevine 6 år gamle planter, frisk klar vin rosé Rosén på Cab. Cortis, frisk, tør let mousserende, 4 timer på skaller, fremstiller med rødvinsgær rød Spidsen 2008, 85 % Rondo, 10 % LM og 5 % Regent, egechips, 4 dages skalkontakt icewine rød Herren, sød dessertvin, smuk farve, flot duft og spændende smag Vi fik herefter mulighed for at gøre indkøb inden vi på terrassen indtog vores medbragte frokost med mulighed for at grille. Der blev her anledning til en god drøftelse af dagens oplevelser og vinavl i øvrigt.