Møder og kurser

Referat fra forårsmøde søndag den 24. marts

Vi begyndte vores forårsmøde med at besøge Inge og Niels Juul, Ærøvænget 30, Skærbæk, 7000 Fredericia, for at se og høre om deres vinprojekt. Her kunne Niels og Jens byde velkommen til 19 vinavlere. Vi startede med at se vinmarken, hvor sorterne Cabernet Cortis, Rondo og Solaris udgør basis for vinfremstillingen. Der blev her tid til lidt snak om beskæring, og Søren demonstrerede nogle principper i vinterbeskæring. Vi gik herefter til den fantastiske vinkælder, og her fik vi smagsprøver på vingårdens hvidvin, rosévin, rødvin og sherry. Det hele blev suppleret med Inges lækre snaks.

Vi kørte herefter mod Lindegård, men aflagde på vejen et besøg i Lindegårds vinmark. Her var vinterbeskæring og nedlægning af skud tilendebragt. Man var i gang med at fjerne ukrudt i plantezonen.

På Lindegård kunne vi byde velkommen til dagens gæsteforedrag ved Tong Zhou. Hun er født og opvokset i Kina, hun har fået en omfattende uddannelse i vinavl og vinfremstilling i New Zeeland over en 3-4 årig periode, hvor uddannelsen har vekslet mellem teori og praktisk arbejde. I dag er hun gift, bosiddende og i arbejde på Als.

Tong fortalte om vinavl i NZ, om klima, jordbund, opbindingssystemer, om nøjagtige målinger på bladmassen for at optimere modningen af druerne.  Vi hørte også om høst og vinfremstilling. I NZ vil man gerne producere aromatiske vine, som f.eks. Sauvignon Blanc. Derudover er hovedsorterne for de grønne Chardonney, Pinot Gris, Riesling, Gewurtztraminer og Viognier. De blå hovedsorter er Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon og Syrah/Shiraz.

Det var spændende at høre om vinproduktion så langt væk, og så kunne vi alligevel nikke genkendende til mange ting, som jo også gælder for hobbyavlere i Danmark.

Herefter bød Lindegårdfolkene på kaffe og kage.

Til slut gav Søren os et indlæg om gødskning og sprøjtning. Det er et emne, som hele tiden er aktuelt, idet produkter og regler ændres hurtigt. Så her kunne vi altså få sidste nyt om, hvad man kan og må. Hele Sørens indlæg kan I finde på vinavlsyd.dk

Vi kunne slutte en spændende eftermiddag med en stor tak til Børge for værtskab i hans dejlige ”vinkælder”. Også tak til Inge og Niels, til alle mødedeltager og til Tong, vores foredragsholder.

Referent Jens Wichmann

Forårsmøde søndag den 24. marts

Hermed indbydes til møde søndag den 24. marts kl. 13.00.

Vi starter mødet hos Niels Juul, Ærøvænget 30, Skærbæk, 7000 Fredericia. Mødet fortsætter hos Lindegård Vin, Kolding Landevej 96, Taulov, 7000 Fredericia.

  • Vi starter vores forårsmøde med at besøge Inge og Niels Juul, for at se og høre om deres vinprojekt. Vi skal se marken, og det giver lejlighed til lidt snak om beskæring. Vi skal også se deres vinkælder, og måske får vi en smagsprøve af en deres “vindervine”?
  • Vi kører herefter til Lindegård Vin hos Børge Kongsted, kun få minutters kørsel. Her vil Søren give os et indlæg om gødskning og sprøjtning. Det er et emne, som hele tiden er aktuelt, idet produkter og regler ændres hurtigt. Så her hører i altså sidste nyt om, hvad man kan og må.
  • Vi skal også have et lille indlæg om Kinesisk vin.
  • Endelig bliver der lejlighed til at udveksle ideer, tanker, erfaringer om vores arbejde med vin. Har du en vin, som du synes andre skal have lov at smage, så tag den endelig med. Det kan være vin med nogle år på flaske, vin du gerne vil have andres mening om, eller bare vin du gerne vil præsentere.
  • Undervejs får vi en kop kaffe med brød.

Pris: Husk 20 kr. i mødegebyr til lokalforeningen. Derudover er arrangementet gratis.

Tilmelding:  Af hensyn til det praktiske arrangement beder vi om tilmelding senest den 18. marts til Jens Wichmann, tlf. 29 82 47 48, eller meget lettere familienwichmann@gmail.com

Med venlig hilsen

Jens Wichmann

Modul 4. Begynderkursus i fremstilling af vin.

Kurset afholdes i Vejle søndag d. 25. august og søndag d. 08. september 2019.- Start begge dage kl. 10.00 og forventes afsluttet kl. 15.00. – Kursusadresse: Vinding Skole, Vindingvej 54, 7100 Vejle.

Den teoretiske del af kurset omhandler:      Gennemgang af nødvendigt og ønskeligt udstyr til vinfremstilling og hele fremstillingsprocessen.

Den praktiske del omhandler:    Afstilkning og presning af druer, sukkerbestemmelse, måling af pH-værdi og totalsyre, rehydrering og tilsætning af gærkultur, tilsætning af sulfit, klaring og kulde stabilisering af vin. Flaskning og etikettering af kursusvinen.

Hvert FDV medlem må tilmelde yderligere en kursusdeltager. Tilmelding og betaling af kursusgebyr kan ske på FDV’s hjemmeside Online- Booking. – Kursusgebyr for begge dage kr. 650,-. – Medbring selv frokost og kaffe.

Sidste tilmeldingsfrist: Søndag d. 18. august. – For yderligere information kontakt Søren Kongsted skongsted@live.dk eller på tlf. nr. 61 42 34 25.

Modul 6. Begynderkursus mousserende vin Métode traditionelle.

Kurset afholdes i Vejle søndag d. 01. september 2019 på Vinding skole Vindingvej 54, 7100 Vejle

Kurset omhandler både teoretisk og praktisk gennemgang af hele fremstillings processen. – Min. 6 deltagere. Kurset starter kl. 10.00 og forventes afsluttet kl. 15.00. – Medbring selv frokost og kaffe. – Pris pr. person kr. 550,-. Hvert FDV medlem må tilmelde yderligere en gæst.

Sidste frist for tilmelding søndag d. 25. august. – Tilmelding kan ske på FDVs bookingsystem www.vinavl.dk og betales over webshop.

Kursusleder Søren Kongsted kan kontaktes for yderligere information på e-mail adr. skongsted@live.dk eller på telefon 61423425.

Referat fra forårsmøde søndag den 8. april kl. 13.00 hos Peter Wind, Gåsblokvej 8,  Løgumkloster.

Peter og Jens kunne byde velkommen til 18 vinavlere med en særlig velkomst til dagens foredragsholder Jørgen Broe. Peter havde stillet nogle flasker vin fra hans egen produktion på bordet, så vi havde også lejlighed til at smage under foredraget.

Jørgen tog nu fat på dagens tema Vinkemi og Vinfejl. Vi fik en meget grundig, detaljeret og let forståelig gennemgang af vins kemi, hvordan vin består af 85-86 % vand, 13-14 % alkohol og 1 % af andre stoffer, op til 500 forskellige. Jørgen gennemgik alle de forskellige stoffers egenskaber og betydning for vinen. Hele foredraget blev krydret med forskellige prøver, vi kunne smage eller dufte. – I anden afdeling tog Jørgen fat på fejl i vin. Her fik vi et fantastisk indblik i, hvad der kan opstå af fejl i vin. Hvordan og hvorfor disse fejl opstår, hvordan man kan kende de forskellige vinfejl, og endelig om man kan gøre noget ved fejlene. Også her blev foredraget krydret med en lang række duftprøver. – Vi må sige, at vi efter en eftermiddag i Jørgens selskab blev meget klogere på vinens kemi og fejl.

Herefter bød Ruth (Peters kone) på et dejligt kaffebord. Der var undervejs god tid til snak og erfaringsudveksling vinavlerne imellem. – Jonna og Christian havde også et par dejlige flasker med fra deres vinproduktion på Nordals.

Vi kunne slutte en spændende eftermiddag med en stor tak til Ruth og Peter for værtsskab, og tak for at vi kan mødes i det store og flotte ”mødelokale”/jagtstue. Også tak til alle mødedeltager og vores foredragsholder.

Referent Jens Wichmann

Forårsmøde søndag den 8. april

Hermed indbydes til møde søndag den 8. april kl. 13.00 hos Peter Wind, Gåsblokvej 8, 6240 Løgumkloster.

Program:

  • Vi får besøg af Jørgen Broe, som vil give os et meget spændende foredrag, Vinkemi og Vinfejl.  Vi vil se på udvalgte eksempler på kemiske stoffer og deres betydning i vin. Hvad er vinfejl, hvordan opstår de, hvad er kemien og mikrobiologien bag dem, og kan de afhjælpes? Der vil være aromaprøver undervejs. – Jørgen har arbejdet med dansk vin gennem mange år, og han er i Danmark en af de mest vidende omkring vines kemi. Nogen af jer har måske handlet med Jørgen i hans netbutik Vinometric. – Så hvis man vil vide noget om og kunne arbejde med vinens kemi, så må I ikke gå glip af dette arrangement.
  • Ruth Wind er vært ved kaffe og kage.
  • Vi udveksler ideer, tanker, erfaringer om vores arbejde med vin. Har du en vin, som du synes andre skal have lov at smage, så tag den endelig med. Det kan være vin med nogle år på flaske, vin du gerne vil have andres mening om, eller bare vin du gerne vil præsentere.

Sted:  Vi mødes hos Peter Wind, Gåsblokvej 8, 6240 Løgumkloster.

Pris: Husk 20 kr. i mødegebyr til lokalforeningen. Derudover er arrangementet gratis.

Tilmelding:

Af hensyn til det praktiske arrangement beder vi om tilmelding senest den 1. april til

Jens Wichmann, tlf. 29 82 47 48, eller meget lettere familienwichmann@gmail.com

Med venlig hilsen

Jens Wichmann

Modul 6. Begynderkursus mousserende vin Métode traditionelle.

Afholdes i Vejle søndag d. 14. januar 2018 på Mølholm Skole, Tankegangen 1, 7100 Vejle

Kurset omhandler både teoretisk og praktisk gennemgang af hele fremstillings processen..

Min. 6 deltagere. Kurset starter kl. 10.00 og forventes afsluttet kl. 15.00.

Medbring selv frokost og kaffe.

Pris pr. person kr. 510,-. Hvert FDV medlem må tilmelde yderligere en gæst.

Sidste frist for tilmelding søndag d. 07. januar 2018.

Tilmelding skal ske på FDVs bookingsystem www.vinavl.dk og betales over webshop.

Kursusleder Søren Kongsted kan kontaktes for yderligere information på e-mail adr. skongsted@live.dk eller på telefon 61423425.

Referat forårsmøde søndag den 26. marts kl. 13.00 hos Tina og Bent, Lindbjerg Skovvej 111 ved Aabenraa.

Jens kunne byde velkommen til 28 vinavlere og give ordet til dagens vært Bent.

Vi begyndte dagen med at stige til vogns og køre hen i vinmarken. Her kunne vi se den fem år gamle vinmark med 152 vinstokke i sorterne Rondo, Castel, Solaris og Johannitter.

Tilbage på gården blev vi bænket i den dejlige jagtstue. – Vinprojektet er etableret af Gerda og Kaj og Tina og Bent. Kaj og Bent fortalte om projektet til dato. Vi fik historien om interesse for vin, ferieoplevelser og så den sydvendte skråning på Tina og Bents mark.

Ideen opstod i vinteren 2012. Der blev lavet research, og i maj 2012 blev de første planter sat i jorden. Efter lidt erfaringer med jordbehandling og grubning blev næste hold planter sat i jorden i 2013. I 2014 stod den på kursus i vinfremstilling, og efterfølgende de første forsøg med vinfremstilling.

Alt markarbejde, høst og forberedende druehåndtering foregår hos Tina og Bent, medens den efterfølgende vinificering foregår hos Gerda og Kaj i Stouby. Vi fik lov at smage en hvidvin og en rødvin, to gode vine som fik stor anerkendelse i forsamlingen.  Fremadrettet er det målsætningen, at man gerne vil lave 2 hvide vine, 1 tør og 1 med lidt sødme, 1 rosévin, 2 røde, 1 ren Rondo og 1 Rondo-Castel.

Næste programpunkt var Vin i Tanzania. Svend Aage fortalte om Christian Jepsens kaffe- og avokadofarm. Vi fik bl.a. en flot fotokavalkade fra landskabet, farmen beliggende 1600 m over havet på skråningen af det 22 km store, gamle vulkankrater, elefanter i baghaven, turistaktiviteterne, alverden vilde dyr og en helt utrolig frodighed. Farmen er i høj grad selvforsynende med mælk, kød og frugt og grønt. Der var på alle billeder rigtig mange tjenestefolk og lokale arbejdere. Der gøres et stort socialt arbejde. Vi så bl.a. en børnehave, hvor de lokale børn gratis kunne lege og lære.

Ideen til vinprojektet udspringer til dels af tanken om også på det felt at blive selvforsynende. Der er plantet 1500 vinstokke i ca. 15 forskellige sorter. Man skal finde de mest velegnede sorter. Der har været en del startvanskeligheder. Planterne kom meget forsinkede og var noget skadede, da de skulle i jorden. Den ansvarlige kendte ikke til vin, og de blev overvandede, så mange planter gik ud. Der har været en del insektangreb, som man skal have styr på. – Svend Aage har været på farmen to gange, og det er meningen, at han også skal følge vinprojektet fremover.

Herefter bød vore værtspar på et dejligt kaffebord.

Efter kaffen fik Søren Kongsted ordet, og han gav os en grundig gennemgang af de vinsorter, som er tilgængelige netop nu. Der kommer ikke så mange nye sorter, men lidt dukker der op. Efter en grundig gennemgang konkluderede Søren, hvad han har mest fidus til og erfaring med af henholdsvis grønne og blå sorter. Men som Søren også nævnte, så er valg af sorter altid et emne, der diskuteres blandt vinfolk.

Vi fik i løbet af eftermiddagen lov at smage en dejlig, mousserende vin fra Lindegård og som nævnt to vine fra vore værter. Endelig havde Helmer Jessen en ”lille blindsmagning”, som viste sig at være en rødvin fra 2006. Også en spændende oplevelse.

Der var undervejs god tid til snak og erfaringsudveksling vinavlerne imellem.

Vi kunne slutte en herlig eftermiddag med en stor tak til Gerda og Kaj og Tina og Bent for værtsskab.

Referent Jens Wichmann

Forårsmøde søndag den 26. marts 2017

Hermed indbydes til møde søndag den 26. marts kl. 13.00 hos Tina og Bent Christensen, Lindbjerg Skovvej 111, 6200 Aabenraa

Program:

  • Tina og Bent  og Gerda og Kaj vil fortælle om deres vinprojekt. Vi skal se deres vinmark og høre lidt om deres erfaringer og oplevelser indtil nu. Medbring fodtøj til en lille tur i vinmarken. Vi satser på godt vejr.
  • Svend Aage Hansen fra Årø er blevet involveret i et vinprojekt i Tanzania, og han vil komme og fortælle om sine oplevelser.
  • Søren Kongsted vil give os lidt nyt om sorter, er der nye sorter på vej, hvad skal vi holde fast i af de kendte sorter, hvad skal vi plante/have af grønne og blå druer.
  • Tina og Bent er vært ved kaffe og kage.
  • Smagning og hygge. Har du en vin, som du synes andre skal have lov at smage, så tag den endelig med. Det kan være vin med nogle år på flaske, vin du gerne vil have andres mening om, eller bare vin du gerne vil præsentere.

Sted:  Vi mødes hos Tina og Bent, Lindbjerg Skovvej 111, 6200 Aabenraa

Pris: Husk 20 kr. i mødegebyr til lokalforeningen. Derudover er arrangementet gratis.

Tilmelding:   Af hensyn til det praktiske arrangement beder vi om tilmelding senest den 19. marts til Jens Wichmann, tlf. 29 82 47 48, eller meget lettere familienwichmann@gmail.com

Med venlig hilsen

Jens Wichmann

Referat fra Udflugt/studietur 30. maj til De danske Gærfabrikker i Grenaa

06.JPG

Mandag d. 30 maj kl. 10.00 mødte 17 vininteresserede frem ved De danske Gærfabrikker i Grenaa. Vi var dels medlemmer af Danske Vingårde, dels medlemmer af Lokalgruppe Syd og Sønderjylland.

Vi blev modtaget af techinal support, area manager Sigrid Gertsen-Schibbye og fabrikschef Rune Engell-Hansen.

Rune fortalte, at vi befandt os på en familieejet virksomhed med hovedkontor i Montreal. Virksomhedens internationale navn er Lallemand, et navn mange vinavlere kender fra vingær. Virksomheden er repræsenteret i 40 lande og har her ca. 3000 medarbejdere. På fabrikken i Grenaa er der ca. 85 ansatte.

Produkterne er kort fortalt gær og bakterier til produktion af vin, øl, medicin, fødevareindustri og husdyrprodukter. Til fødevareindustrien produceres således en betydelig mængde gærekstrakt.

Når vi taler vingær har Lallemand ca. 75 % af verdensmarkedet. På bagegær har man i praksis 100 % i Danmark.

Vi fik nu en rundvisning på virksomheden. Her er hygiejne en topprioritet, så vi blev iklædt efter alle kunstens regler. Vi fulgte produktionen af gær fra start til slut og fik mange gode forklaringer undervejs.

Tilbage i mødelokalet var der tid til spørgsmål. Derefter var virksomheden vært ved frokost, og i forbindelse dermed præsenterede Sigrid forskellige vine fremstillet med forskellige gærtyper.

Vi kunne slutte besøget meget klogere på, hvad gær er, og hvor stor betydning gær og bakterier har for vores hjemlige vinproduktion.

Efter besøget på Gærfabrikken tog en del af selskabet på besøg på Slotsminde, som er en pension med et smukt haveanlæg og en nyere anlagt/etableret vingård. Vi gik en tur i haven/parken, og vi så vinmarken. Efterfølgende fik vi smagsprøver på stedets danske vinproduktion.

Referent Jens Wichmann

Udflugt/studietur 30. maj til De danske Gærfabrikker i Grenaa

Hermed indbydes til udflugt/studietur. Invitationen rettes til medlemmer af FDV i Lokalgruppe Syd- og Sønderjylland og medlemmer af Danske Vingårde, idet vore ægtefæller/partnere er velkomne til at deltage. Da vi har et max. deltagerantal på 25, vil vi optage folk på deltagerlisten efter ”først-til-mølle-princippet”.

Gærfabrikken er en af Verdens største og vigtigste producenter af gær til ikke blot vinfremstilling, men også til andre fødevarer. De danske Gærfabrikker er således en fabrik under Lallemand Inc., en navn mange vinfolk vil nikke genkendende til. Vi vil få foredrag og rundvisning ved Sigrid Gertsen-Schibbye.

Program:

  • Vi mødes ved fabrikken kl. 10.00. Her får vi en 45 minutters præsentation af De danske Gærfabrikker, DDGF.
  • Rundvisning på fabrikken, tager ca. 60 minutter.
  • Herefter er Sigrid/gærfabrikken vært ved frokost, der vil være mulighed for spørgsmål, og Sigrid vil sige noget om vinprodukter. Vi vil bl.a. høre lidt om Cryo isvin og gær dertil.

Sted:    Vi mødes på Gærfabrikken i Grenå, Bredstrupvej 33, 8500 Grenaa. Mødetid er kl. 10.00.

Pris:    Besøget på Gærfabrikken er gratis. Til gengæld!!! Hvis nogen af jer har en flaske god dansk vin, vil vi bede jer om at donere den til fabrikken, som vil anvende den til personaleformål, firmajulekalender el. lign.

Tilmelding:   Af hensyn til vor vært, beder vi om tilmelding senest den 23. maj til Jens Wichmann, tlf. 74 83 36 12, eller meget lettere familienwichmann@gmail.com

Umiddelbart efter tilmeldingsfristen udsender jeg en deltagerliste, så I efter behov kan finde sammen og fylde bilerne op. Så skriv lige jeres adresse på tilmeldingen. – Eventuelle spørgsmål til undertegnede.

Med venlig hilsen

Jens Wichmann

PS   Efter besøget på Gærfabrikken har man mulighed for at besøge Slotsminde, som er en pension med et smukt haveanlæg og en nyere anlagt/etableret vingård. Adressen er Slotsminde, Debildvej 6, 8500 Grenaa; stedet ligger ganske tæt på Grenaa. Vi beder om, at man ved tilmelding tilkendegiver om man vil besøge Slotsminde, så vi også her kan meddele et deltagerantal.

Referat forårsmøde søndag den 10. april kl. 13.00 hos Peter Wind, Gåsblokvej 8,  Løgumkloster.

3-besøg-i-vinmarken.JPG

Jens kunne byde velkommen til 16 vinavlere og give ordet til dagens vært Peter.

Peter fortalte om stedet, husets historie, hans interesser i landbrug og nu vinavl.

Peter plantede i 2008 100 vinstokke, halvt Rondo og halvt Leon Millot. Peters interesse var så udpræget rødvin, og det har hele tiden været målet. Over årene har Peter i sin vinmark kæmpet noget med planter der gik ud. Vi blev således præsenteret for en overgnavet vinstok, tilsyneladende ødelagt af kraftige gnavertænder. Der var desværre ikke nogen af de tilstedeværende vinavlere der havde et sikkert bud på skadevolderen. Peter har således måttet plante efter flere gange, og det er gået noget ud over muligheden for et stabilt høstresultat. Vi kunne dog alle erindre, at Peter ved vinskuet 2015 medbragte en rødvin, som fik en fin placering. Vi gik igennem Peters vinmark og fik lidt snak om planter og om produktionsfaciliteter.

Efterfølgende gik vi op på første sal i det store og flotte ”mødelokale”/jagtstue, hvor vi fortsatte Peters indlæg om vingården. Her supplerede Peter med en rosé fra 2015.

Vi fik også lov at smage to vine fra Årø, en hvid og en rosé. Helmer Jessen bød os på rødvin fra 2008; også her fik vi en spændende oplevelse.

Herefter bød Ruth (Peters kone) på et dejligt kaffebord.

Efter kaffen fik Søren Kongsted ordet, og han gav os en grundig gennemgang af udstyr til vineri og laboratorium. Teori og billeder blev suppleret med fremvisning af medbragt udstyr.

Der var undervejs god tid til snak og erfaringsudveksling vinavlerne imellem.

Vi kunne slutte en spændende eftermiddag med en stor tak til Ruth og Peter for værtsskab.

Referent Jens Wichmann

Forårsmøde søndag den 10. april 2016

Hermed indbydes til møde søndag den 10. april kl. 13.00 hos Peter Wind, Gåsblokvej 8, 6240 Løgumkloster.
Program:
  • Peter vil fortælle om hans vinprojekt og vise os lidt rundt i vinmarken og hans rammer for arbejdet med vin. Peter har 100 planter og havde for første gang vin med på vores lokale vinskue i november 2015. Medbring fodtøj til en lille tur i vinmarken. Vi satser på godt vejr.
  • Søren Kongsted vil give os et fagligt indlæg om udstyr til vinificering. Det har været efterspurgt af nogle medlemmer. Det er jo altid et stort spørgsmål, hvor meget der skal til i den lille, mellemstore og store vinproduktion. Og Søren er samtidig ekspert i at give os gode fif til selv at lave praktiske løsninger og til rimelige penge.
  • Ruth Wind er vært ved kaffe og kage.
  • Smagning og hygge. Har du en vin, som du synes andre skal have lov at smage, så tag den endelig med. Det kan være vin med nogle år på flaske, vin du gerne vil have andres mening om, eller bare vin du gerne vil præsentere.

Sted:  Vi mødes hos Peter Wind, Gåsblokvej 8, 6240 Løgumkloster.

Pris: Husk 20 kr. i mødegebyr til lokalforeningen. Derudover er arrangementet gratis.

Tilmelding:

Af hensyn til det praktiske arrangement beder vi om tilmelding senest den 4. april til

undertegnede, tlf. 74 83 36 12, eller meget lettere familienwichmann@gmail.com

Med venlig hilsen

Jens Wichmann

 

Modul 6. Begynderkursus i fremstilling af mousserende vin

Metode Traditionell

Afholdes i Vejle på Mølholm Skole, Tankegangen 1, 7100 Vejle

søndag d. 3.april 2016.

    • Kurset omhandler både teoretisk og praktisk gennemgang af hele fremstillings processen.
      Min. 6 deltagere. Kurset starter kl. 10.00 og forventes afsluttet kl. 15.00.
      Medbring selv frokost og evt. kaffe.
      Hvert FDV medlem må tilmelde yderligere en person.
    • Tilmelding sker via FDVs hjemmeside under Booking.
  • Kontaktperson: Søren Kongsted, telefon: 6142 3425

Referat forårsmøde søndag d. 12. april på Agerskov Skole

001.JPG
Jens kunne byde velkommen til 15 vinavlere og efter et præsentationsrunde give ordet til dagens foredragsholder og instruktør Søren.

Gødskning. Her fik vi gennemgået problemstillinger omkring jordprøver, jordens reaktionstal, næringsstoffer, behov for gødskning, forskellige muligheder for gødskning, forskellige husdyrgødninger, grøntgødning og kunstgødning. Det blev også præciseret, at emnet er meget komplekst. Tidligere har man anset vinplanter for ikke at have et gødningsbehov, men i dag taler man mere nuanceret om emnet.

Sprøjtning. Indledningsvis blev det fastslået, at det vigtigste man kan gøre for at undgå sygdomme i vingården er sunde planter. Arbejdet med planterne skal altså altid tage sigte på, at vi minimere risikoen for sygdomme. Den næste vigtige pointere er, at al sygdomsbehandling/sprøjtning er forebyggende. Når først planterne er angrebet er det næsten umuligt at undgå tab i høstresultatet. Vi fik herefter fortalt om vinmeldug, gråskimmel, vinskimmel og stilksyge. Vi fik beskrevet udseende på planterne, de forskellige sprøjtemidler, sikkerhed, m.v.

Beskæring. Indledningsvis fik vi gennemgået lidt om planter og rødder. Herefter fik vi en fin beskrivelse af forskellige opbindingssystemer, fordele og ulemper, vinterbeskæring på de forskellige opbindinger. Vi fortsatte med en gennemgang af planternes pasning og beskæring henover forår og sommer. Sluttelig fik vi en snak om redskaber.

Søren sluttede sin gennemgang med de vise ord: ”Det er umuligt at fremstille god vin af en dårlig drue kvalitet.”

Undervejs blev der tid til snak vinavlerne imellem, smagsprøver af medbragt vin og medbragt kaffe.

Dagen sluttede med praktisk beskæring hos Jens. Her gennemgik Søren lidt af teorierne i praksis, og han demonstrerede også, hvordan man laver stiklinge.

Alt i alt kunne vi takke af efter en spændende søndag.

Referent Jens Wichmann

 Forårsmøde søndag d. 12. april

Hermed indbydes til møde søndag den 12. april kl. 13.00 på Agerskov Skole.

Mødet kommer til at forme sig som et minikursus med teori og praktik omkring markarbejdet fra forår til høst.

Program:

  • Søren fra Lindegård Vin giver os en teoretisk gennemgang af vinter-beskæring og sommer-beskæring. Vi vil herunder beskæftige os med værktøj til beskæring og opbinding.
  • Søren vil herefter fortælle os om gødskning, hvornår og hvilke gødnings-midler, vi med fordel kan anvende. Der kommer hele tiden ny viden på dette felt, og Søren vil forsøge at føre os     up-to-date.
  • Søren vil herefter fortælle om sprøjtning i vinmarken. Hvilke midler skal vi bruge og hvornår? Vi kan nok i fællesskab på mødet lave en slags sprøjtekalender.
  • Smagning og hygge. Har du en vin, som du synes andre skal have lov at smage, så tag den endelig med. Det kan være vin med nogle år på flaske, vin du gerne vil have andres mening om, eller bare vin du gerne vil præsentere. – I skal selv efter ønske og behov medbringe jeres eftermiddagskaffe.- Tag også et vinglas med.
  • Hvis vejret er med os slutter vi mødet med beskæring i praksis. Vi kører hen til undertegnede 700-800 m fra skolen, hvor vi kan vinterbeskære nogle vinstokke i forskellige sorter.

Sted:   Vi mødes på Agerskov Skole, Nørregade 17, 6534 Agerskov. – Kør op langs cykelskuret og ind i skolegården, hvor I finder hovedindgangen.

Pris:    Husk 20 kr. i mødegebyr til lokalforeningen. Derudover er arrangementet gratis.

Tilmelding:   Af hensyn til det praktiske arrangement beder vi om tilmelding senest den 7. april til

Jens Wichmann, tlf. 74 83 36 12, eller meget lettere familienwichmann@gmail.com

Med venlig hilsen

Jens Wichmann

Kursus i fremstilling af mousserende vin

Server din egen mousserende vin ved festlige lejligheder.

Det er ikke vanskeligt at fremstille mousserende vin med et godt resultat og kræver kun lidt ekstra udstyr udover det der anvendes ved fremstilling af stille vin.

Når man har fremstillet basisvinen, samtidig med den øvrige vin, kan man vente med færdiggørelsen af den mousserende vin til travlheden er overstået med den øvrige vin.

Kurset afholdes søndag d. 22. feb. 2015 fra kl. 10.00 til kl. 15.00.

Adr.:  Mølholm Skole – Tankegangen 1, 7100 Vejle.

Kurset omhandler både teoretisk og praktisk gennemgang af hele fremstillingsprocessen.

Undervisningsmateriale udleveres ved start af kursus.

Kursusgebyr kr. 225,-.

Deltagerantal min. 6 personer.

Tilmelding kan ske til Søren Kongsted

E-mail adr.: skongsted@live.dk

Mobil tlf. 29293425

Forårsmøde søndag den 6. april 2014 på Agerskov Skole

Hermed indbydes til møde/kursus søndag den 6. april kl. 10.00-15.00 på Agerskov Skole.

Mødet kommer til at forme sig som et minikursus med teori og praktisk øvelse i Sensorik, dvs.” læren om hvordan vi bruger sanser til at registrere og beskrive smag”. Dette kursus er naturligvis en kortere forklaring og øvelse omkring et stort og krævende emne, men vi skal jo alle begynde et sted.

Program:

  • Vi indleder med lidt teori om hvordan vi smager, grundsmage, flavour, kemestesi m.m.
  • Herefter har vi en praktisk øvelse, hvor vi skal identificere forskellige frugtkarakterer, som jo ofte beskrives i vin på bagsideetiketter, ved vinsmagninger og reklamer for vin.
  • Frokostpause, hvor vi indtager vores medbragte mad og drikke. Medbring også selv kaffe til en kaffepause i dagens program.
  • Herefter udlevering og gennemgang af smagehjul til hvidvin og rødvin. Vi vil nu ud fra vores frugtprøver og smagehjul arbejde med at identificere frugtkarakter i en hvid og en rød vin.
  • Herefter taler vi om vinstil i hvide og røde vine og om blending af vin.
  • Vi vil nu smage 3-4 hvide og 3-4 røde vine og skematisk vurdere vinene sensorisk. Vi skal ved sammenligning se, om vi kan fornemme forskelle og ligheder, forskellige smagskomponenter og beskrive vores oplevelser skematisk.

Instruktører: Dagens program gennemføres af Søren Kongsted og Jens Wichmann

Sted: Vi mødes på Agerskov Skole, Nørregade 17, 6534 Agerskov. Kør op langs cykelskuret og ind i skolegården, hvor I finder hovedindgangen.

Pris: Husk 75 kr. for alle materialer, vinprøver og mødegebyr til lokalforeningen. 

Tilmelding: Af hensyn til det praktiske arrangement beder vi om tilmelding senest den 1. april til Jens Wichmann, tlf. 74 83 36 12, eller meget lettere familienwichmann@gmail.com

Referat fra Forårsmøde søndag den 7.april 2013 på Agerskov Skole

Søndag den 7. april var 9 vinavlere samlet i naturfagslokalet på Agerskov Skole.

Vi startede mødet med en præsentation af dagens program, en præsentation af de tilstedeværende, herunder 2 nye vinavlere i vores kreds. Vi fik i forbindelse med præsentationen en snak om erfaringer fra vinsæson 2012, og her var oplevelser fra beskeden og til ingen vinproduktion.

Herefter gik vi over til dagens hovedemner, syre og sulfit i vin. Søren gav ved hjælp af en flot PowerPoint præsentation en grundig teoretisk gennemgang. Vi kom således omkring vinens forskellige syrer, syremåling og syrereduktion. Efterfølgende fik vi en gennemgang af de forskellige forhold omkring sulfit, hvad er sulfit, hvad gør sulfit i vinen, måling af sulfit, dosering. Disse gennemgange gav anledning til mange gode spørgsmål og drøftelse af vinavlernes oplevelser og erfaringer. De teoretiske gennemgange gav vist os alle ny viden og større forståelse.

Efter teorien gik vi over til det praktiske arbejde med måling. Vi fik her præsenteret forskellige metoder og udstyr, og flere af mødedeltagerne fik med kemikalier og måleudstyr i hænderne prøvet måling i praksis.

I løbet af mødet fik vi tid til medbragt kaffe, men ikke mindst fik vi smagt nogle af vinavlernes medbragte vine. Disse vine blev i øvrigt også brugt til måling af syre og sulfit.

Vi sluttede med kort at omtale årets næste aktivitet, sommerudflugten til Årø den 16. juni. Der bliver senere udsendt indbydelse med tilmelding.

Sluttelig skal der lyde en stor tak til Søren for forarbejdet til en udbytterig eftermiddag.

Forårsmøde søndag den 7. april 2013 på Agerskov Skole

Hermed indbydes til møde søndag den 7. april kl. 13.00 på Agerskov Skole.

Mødet kommer til at forme sig som et minikursus med teori og praktisk øvelse i laboratoriearbejde omkring måling af syre og sulfit.

Program:

  • Søren fra Lindegård Vin giver os en teoretisk gennemgang af syre og sulfit i vin.
  • Herefter afprøver vi selv i praksis måling af syre og sulfit. Der bliver rig lejlighed til at drøfte metoder og stille spørgsmål omkring metoder, udstyr og nødvendigheden af disse målinger.  Vi har jo nogle år haft store udfordringer med syre i vin, og den rette håndtering kan have stor betydning for det færdige resultat med vinen.
  • Smagning og hygge. Vi smager på de af medlemmerne medbragte vine. Har du en vin, som du synes andre skal have lov at smage, så tag den endelig med. Det kan være vin med nogle år på flaske, vin du gerne vil have andres mening om, eller bare vin du gerne vil præsentere. Det kan jo være, at du vil teste din vins syre, som ovenfor beskrevet.
  • I skal selv medbringe jeres eftermiddagskaffe.
  • Samtale og erfaringsudveksling om arbejdet med vin, markarbejdet, kælderarbejde.      Eventuelt lidt forening nyt.

Sted:

Vi mødes på Agerskov Skole, Nørregade 17, 6534 Agerskov. Kør op langs cykelskuret og ind i skolegården, hvor I finder hovedindgangen. 

Pris: Husk 20 kr. i mødegebyr til lokalforeningen. Derudover er arrangementet gratis.

Kursus i  mousserende vin søndag den 2.december 2012 på Agerskov Skole

Hermed indbydes til kursus søndag den 2. december kl. 10.00 – 15.00 på Agerskov Skole

Kursusindhold:

Kursus kommer til at forme sig som en teoretisk gennemgang i fremstilling af mousserende vin fulgt op af praktisk arbejde, hvor kursusdeltagerne også selv inddrages i det praktiske arbejde.

Instruktør er Søren Kongsted.

”Gode råd”:

Hvis I har planer om at skulle arbejde med mousserende vin i år, så er her lidt gode råd fra Søren.

Fremstil en basisvin, hvid eller rosé, lad den gære helt ud til maksimum 10-10½ procent alkohol. Stil vinen køligt for at klare. Undgå tilsætning af sulfit, hvis druematerialet har været sundt. Ellers maksimum 1 g. sulfit pr. 25 ltr. vin. Tilsæt Bentonit for at undgå ”svæv” i vinen. (Æggehvidestoffer) Omstik basisvinen, når den er klaret til en absolut fyldt beholder. Nu kan vinen stå klar til anden gæring på flaske til efter kurset.

Inden anden gæring på flaske sættes i gang skal man have samlet/indkøbt følgende: Champagneflasker, 29 mm. kapsler, kapsel ”presse” og Bayanus gær. ( Evt. Sekt Klar )  Div. materialer kan indkøbes/deles med ”nabo vinavler”.

Søren kan kontaktes for yderligere spørgsmål på tlf. 29293425 – e-mail skongsted@live.dk.

Sted: Vi mødes på Agerskov Skole, Nørregade 17, 6534 Agerskov. Kør op langs cykelskuret og ind i skolegården, hvor I finder hovedindgangen.

Medbring selv: I skal selv sørge for jeres frokost, drikkevarer evt. kaffe, hvad I har brug for i løbet af dagen. Medbring også et vinglas til en smagsprøve. Vinavlere er velkomne til at medbringe lidt vin af egen avl, som andre avlere godt må smage.

Pris:  Prisen for kurset er 100 kr. pr. deltager. For dette beløb får man undervisning, instruktionshæfte, materialeforbrug under kurset, smagsprøve og mødegebyr til lokalgruppen.

Tilmelding: Af hensyn til den praktiske tilrettelæggelse beder vi om tilmelding senest den 23. november til Jens Wichmann, tlf. 74 83 36 12, eller meget lettere familienwichmann@gmail.com

Referat fra Forårsmøde søndag den 18. marts 2012 hos Lindegård Vin

Søndag den 18. marts var 15 vinavlere samlet hos Lindegård Vin i deres dejlige velindrettede ”vinrum”.

Vi startede mødet med en præsentation af dagens program, en præsentation af de tilstedeværende, herunder 2 nye vinavlere i vores kreds. Under denne del af mødet servere Lindegård en mousserende pink vin, og der blev duftet, smagt og udtalt mange velfortjente roser til et flot glas vin.

Herefter gav Søren en grundig gennemgang af vinbeskæring og opbinding, og det hele blev illustreret i hans PowerPoint præsentation. Vi kom således igennem opbindingsformer, vinterbeskæring og sommerbeskæring. Denne gennemgang gav anledning til mange gode spørgsmål og drøftelse af mulige måder at beskære vinen på, under skyldig hensyntagen til sorter og klimatiske forhold.

Trods det noget ustadige vejr kørte vi herefter i vinmarken. Vi fik her anledning til at se den gamle og den nye vinmark. Vi gik herefter til den praktiske del af beskæringen, hvor vi med saksen i hånd kunne se, hvordan teori bliver til praksis. Vi fik herunder kigget lidt på værktøjer i vinbeskæring.

Tilbage i varmen på Lindgård havde Vita et flot kaffebord til os. Her fortsatte snakken om vin, beskæring, sorter og de seneste års klimatiske udfordringer. Jens havde medbragt et par røde vine fra 2010 repræsenterende forskellige røde druesorter.

Vi sluttede med kort at omtale årets øvrige aktiviteter, sommerudflugt i juni, vinskue i november, kursus i mousserende vin i december. Alle arrangementer vil blive annoncerede med tilmelding, når vi nærmer os.

Sluttelig skal der lyde en stor tak til Knud, Vita, Børge og Søren for en dejlig eftermiddag.

Forårsmøde søndag den 18. marts 2012 hos Lindegård Vin

Hermed indbydes til møde søndag den 18. marts kl. 13.00 hos Lindegård Vin.

Mødet kommer til at forme sig som et beskærekursus med teori, praktisk beskæring i vinmarken, mulighed for spørgsmål og drøftelse af beskæring og vinavl i øvrigt.

Program:

  • Søren fra Lindegård Vin vil kort sige nogen om beskæringens betydning og lidt om fremgangsmåde.
  • Herefter går vi i Lindegård Vins vinmark, hvor vi selv får lov til og får er erfaring med det praktiske arbejde ved beskæring. Så her vil vi erfarne og mindre erfarne vinavlere arbejde med og drøfte beskæringens ”svære kunst”. Husk at medbringe beskæresaks og gummistøvler.
  • Tilbage i Lindegård Vins lokaler har vi mulighed for at tale om vores arbejde med beskæring, ligesom vi kan drøfte alle andre forhold vedrørende vinavl.
  • Smagning og hygge. Vi smager på de af medlemmerne medbragte vine. Har du en vin, som du synes andre skal have lov at smage, så tag den endelig med. Det kan være vin med nogle år på flaske, vin du gerne vil have andres mening om, eller bare vin du gerne vil præsentere.
  • Eventuelt, herunder tanker, ønsker og ideer til vores klubliv i Syd- og Sønderjylland.

Sted: Vi mødes på Lindegård, Kolding Landevej 96 Taulov, 7000 Fredericia

Tilmelding: Af hensyn til vore værter beder vi om tilmelding senest den 13. marts til Jens Wichmann, tlf. 74833612, eller meget lettere familienwichmann@gmail.com