Nyheder

Nyhedsbrev september 2020

Kære vinavlere

Meddelelse: Vinskuet den 1. november 2020 er aflyst.

Vi er nu i midten af september, tidligt efterår. Vi har haft perioder med fantastisk vejr, sol og varme. Vi har også fået regn, men alligevel mest i kortere perioder.

Samlet set har året været nogenlunde godt for vores vinplanter de fleste steder. Et fint udspring tidligt i maj, flot blomstring omkring den 20.-25. juni, vinplanter, der gror frodigt og kraftfuldt. Men juli gav også ”gode” betingelser for vinskimmel, og det er der en del avlere, der har måttet kæmpe med. For nogen giver det ringe eller ingen høst på enkelte sorter. Læs Årets gang september 2020, hvor Søren bl.a. fortæller om vinskimmel.

I begyndelsen af uge 38 holdt vores lille udvalg planlægningsmøde med henblik på vinskue. Vi synes vi overvejede alle forhold, afstand og bordopstilling, håndtering af vin, afspritning af genstande, håndsprit osv. Men onsdag-torsdag-fredag i uge 38 blev vi indhentet af en virkelighed med nye opfordringer og anvisninger fra sundhedsmyndigheder og regering.

Vi må derfor blot konstatere, at vi ikke på den baggrund kan risikere at gennemføre vinskuet.

Altså Vinskuet den 1. november 2020 er aflyst.

Udvalget arbejder videre med aktiviteter for 2021, herunder et alternativt vinskue, når vi igen kan samles.

De bedste vinhilsener

Jens Wichmann

Nyhedsbrev juli 2020

Kære vinavlere

Vi er nu kommet godt ind i juli, højsommeren. Vi har haft perioder med fantastisk vejr, sol og varme. Vi har også fået regn, men alligevel mest i kortere perioder.

Samlet set har forsommeren været god for vores vinplanter de fleste steder. Et fint udspring tidligt  i maj, flot blomstring omkring den 20.-25. juni, vinplanter der gror frodigt og kraftfuldt.

Når vi går en tur i vingården kan vi passende fjerne sekundær-skud. Der er mange, hos mig særligt i Solaris og Rondo. Og det gælder jo om at have en frodig, men også åben og luftig løv-væg.

Disse betragtninger er naturligvis meget afhængige af, hvor i vores område I har jeres vinmark.

Husk at læse Sørens gode råd og vejledninger på vinavlsyd.dk under Årets gang.

Husk også vores Mentor-ordning, som betyder, at I altid kan kontakte en fra udvalget. I kan finde mailadresser på vinavlsyd.dk under Om vinavlsyd

Mange vin-hilsener fra udvalget, som ser frem til at mødes med jer igen.

Jens Wichmann

Nyhedsbrev medio juni 2020

Kære vinavlere

Vi lever i en anderledes tid. På denne årstid plejer vi jo inden længe at skulle på sommerudflugt til en spændende vingård. I år er alt anderledes. I det hele taget er vores forenings-aktiviteter lagt til side.

Jeg vil dog blot nævne, at FDV´s vinskue forventes gennemført helt efter bogen. Så læs endelig FDV´s hjemmeside herom. Også Dansk vindag forventes gennemført. Generalforsamlingen afvikles dagen efter vinskuet.

Lokalt ser vi jo frem til vinskuet første søndag i november. Men meget mere info om det senere.

Heldigvis har vi jo en herlig beskæftigelse i vores vin. Vinstokkene står rigtig fint, de steder jeg har hørt om. Også på min egen lille matrikel ser det godt ud.

Husk at læse Søren´s gode råd og ideer her på hjemmesiden under Årets Gang.

Mange gode vinhilsener og god arbejdslyst

Jens Wichmann

Nyhedsbrev ultimo april 2020

Kære vinavlere

Lad mig indlede med at meddele endnu en aflysning af vores sommerudflugt d. 21. juni.

Vi skulle i juni måned have haft vores årlige sommerudflugt, hvor vi skulle besøge to vinavlere på Broagerland. Det må blive i 2021. FDV´s formand og bestyrelse har meddelt, at foreningens aktiviteter frem til foreløbig udgangen af juni er aflyst. Vi vil så ikke lokalt fastholde en aktivitet, det er vist ikke klogt, og det er et spørgsmål om medlemmerne vil have interesse netop nu.

Vi håber, at vi kan vende tilbage med vinskue 2020 første søndag i november.

Indtil da må vi hver især hygge os med vores vingård og vores gode danske vine. Lige nu er knopperne ved at bryde, ja nogen steder er der fine grønne skud. Og faren for nattefrost er vist ikke overhængende, men vi skal jo altid være lidt på vagt.

Husk at læse Søren gode råd og ideer under Årets gang.

Fra udvalget vil vi ønske jer alle et godt forår, sommer, pasning af vinplanter, høst og vinificering. Det er jo alktid spændende, hvilken sommer vi får, og hvilken kvalitet af druer vi får.

Jens Wichmann

Aflysning

Kære vinavlere

Grundet den covid-19 situation vi lige nu har i Danmark, Ser vi i udvalget os nødsaget til at aflyse forårsmødet d. 29. marts. Vi har en aftale med Jens Graf om, at vi vender tilbage med et besøg hos ham, når der igen er fornuftig mulighed derfor.

Med venlig hilsen

Jens Wichmann

Nyhedsbrev februar 2020

Kære vinavlere

Vi kunne jo passende kalde februar´s tema “i vand til støvlekanten”. I hvert fald er året 2020 begyndt meget vådt, og det giver nogen steder vinavlerne problemer. For det første er det jo trist vejr , når man skal i marken og vinterbeskære. For det andet har jeg hørt fra avlere, hvor planterne sopper i vand, og det kan vinplanter bestemt ikke lide. Så lad os snart få noget tørvejr!!!

Jeg har under Møder og Kurser lagt en indbydelse til forårsmøde den 29. marts. Mødet holdes denne gang på Frøkær Vingård ved Vamdrup. Husk tilmelding senest d. 24/3.

Husk også at følge med i Årets gang, hvor Søren fortæller og rådgiver om arbejdet i vinmark og vineri.

Med vinhilsen

Jens Wichmann

Nyhedsbrev dec. 2019, ind under jul

Kære vinavlere

I ønskes alle en glædelig jul og et godt nytår.

Tak for spændende møder og aktiviteter i 2019. Vi ses igen i 2020, se datoer i Nyhedsbrevet fra november.

Husk at læse Sørens decembernyheder under årets gang. Her finder I altid nyheder og gode råd.

Jeg håber I har fundet de helt rigtige flasker til julemaden og sender julehilsener.

Jens Wichmann

Nyhedsbrev ultimo november 2019

Kære vinavlere

Så går efteråret mod sin afslutning, og vi kan ifølge DMI konstatere det vådeste efterår nogensinde målt. Jeg tror vi vinfolk nikker genkendende til problemet, det har i hvert fald været lidt udfordrende at være vinbonde.

Udvalget har været i arbejde, og vi har haft kontakt med forskellige vinavlere omkring indholdet i næste års program.

Programmet for 2020 er som følger:

Søndag d. 29. marts kl. 13.00 besøger vi Jens Graf på Frøkjær Vingård ved Vamdrup. Vi skal se vinmarken, vineriet og høre om vingårdens historie og metoder. Jens Graf fik på årets vinskue sølvmedalje for sin søde dessertvin.

Søndag d. 21. juni skal vi på sommerudflugt. Vi skal i år til Broager, hvor vi kl. 10.30 besøger Leo Holm på Skelde Vingård. Det er en økologisk vingård, som erhvervsmæssigt producerer hvidvin.  Kl. 11.30 besøger vi Iver Dall på Domaine Nyballe. Iver er erhvervsvinavler og producerer rødvin. Vi skal på begge vingårde høre vingårdens historie, se vinmarkerne,  høre om produktionen og smage lidt vin. Vi slutter dagen med at spise vores medbragte frokost på Domaine Nyballe.

Søndag d. 1. november holder vi årets vinskue. Det forgår som i 2018 på Dalsmark Plejehjem ved Gråsten.

Så sæt allerede nu kryds i kalenderen for de nævnte datoer og gå ikke glip af de spændende aktiviteter. Der udsendes 5-6 uger før arrangementerne en mere detaljeret indbydelse med krav om tilmelding.

Med ønsket om mange gode timer i vinerierne

Jens Wichmann

Nyhedsbrev primo november 2019

Kære vinavlere

Vi er kommet ind i november. Vinhøsten er for længst klaret, men der er jo heldigvis meget at lave i vinerierne rundt omkring. De medlemmer jeg har haft kontakt med melder om stor variation i vinhøsten såvel i mængde, som i kvalitet. Mange har oplevet, at druerne ikke har været for modne, de sene sorter decideret umodne. Det giver jo helt sikkert udfordringer i vinerierne.

Siden sidste nyhedsbrev har vi haft årets vinskue. Læs referat og resultatliste under opslag Arrangementer, Vinskuer. Se også billeder i Billedarkivet.

Vi er netop nu igang med at planlægge næste års aktiviteter. Se på hjemmesiden senere på året, og få sidste nyt.

Husk at følge med i Årets gang oktober og november 2019, hvor Søren fortæller lidt nyt og giver gode råd.

Med ønsket om gode timer i vinerierne og hilsener

Jens Wichmann

Nyhedsbrev ultimo september 2019

Kære vinavlere

Så er det efterår, og det har vi fået lov at mærke med regn og rusk og svingende temperaturer. Vi har dog også haft rigtig gode dage, og her har flere nok været i gang med vinhøsten. Jeg har set et par steder ud over mine egne planter, og her begyndte druerne desværre at tage skade af det ustadige vejr. Lidt råd hist og her, lidt stilksyge, så man har nok været i gang nogen steder for at redde druerne mens tid er.

Så er indbydelsen til årets vinskue sendt ud. Se under Arrangementer, Vinskuer. Husk tilmelding af personer og vine.

Jeg vil minde jer om Årets gang september måned, hvor Søren bl.a. fortælle om rengøring af grej.

Vi har også netop haft dansk vindag. Jeg besøgte Modavi. Der var mange og meget interesserede gæster, som nød det skønne vejr og de gode smagsprøver.

Så på gensyn til vinskuet, og held med vinhøsten.

Jens Wichmann

Nyhedsbrev primo september 2019

Kære vinavlere

Sommeren går på hæld, vi har taget hul på efteråret, og med det kommer årets vinhøst. Det er jo altid en spændende tid, hvor vi også snakker lidt om vejret, vi sammenligner med sidste år. Hvornår er druerne modne, har vinen haft lige så gode betingelser som tidligere år. Tørken sidste år var for nogen en udfordring, men solen gav jo gode betingelser mange steder. Så det bliver spændende at høre fra jer vinavlere rundt i vores landsdel.

Jeg vil minde jer om Dansk Vindag lørdag den 21. september. Jeg er lige nu bekendt med tre åbne vingårde i vores område. – Skærsøgård  ved Dons nær Kolding har åbent fra 13.00 – 15.00 med rundvisning, smagning og mulighed for at handle. – Modavi ved Sønder Vilstrup mellem Fredericia og Kolding har åbent fra 13.00 – 16.00 med rundvisning, smagning og mulighed for at handle. – Frøkærvingård ved Vamdrup har åbent.- I kan finde nøjagtige adresser på vingårdenes hjemmesider, og der kan være andre der holder åbent. Følg også med i den lokale presse og på FDV´s hjemmeside.

Jeg vil også erindre jer om Årets gang for august, hvor Søren fortæller om og giver gode råd arbejdet i vinmarken netop nu.

Og så skal I holde øje med hjemmesiden om 2-3 uger, hvor I får indbydelse til årets vinskue første søndag i november

Med vinhilsener

Jens Wichmann

Nyhedsbrev ultimo juni 2019

Kære vinavlere

Så har vi været på årets sommerudflugt, som i år gik til Årø Vingård. I kan læse en lille beretning om turen på Arrangementer – Sommerudflugter. I kan også lidt lidt fotos fra turen under Billeder.

På turen fortalte Søren om et bladgødningmiddel, som I så længe lager haves kan købe hos ham. Hermed link til det bladgødningsmiddel vi talte om. Vi  (Lindegård)har købt 25 kg så hvis der er nogle ”kollegaer” der vil aftage lidt af midlet er man velkommen til det.

file:///C:/Users/Bruger/Downloads/170640_da_177655_117734_pdf01%20(2).pdf (EPSO)

kilo prisen står os i kr. 12,- inkl. fragt, så hvis der skal beregnes lidt til emballage bliver salgsprisen kr. 13.- pr. kg. Midlet kan afhentes efter bestilling på skongsted@live.dk eller jeg kan medtage ved første lejlighed. Så alle spørgsmål desangående til Søren Kongsted.

Med sommerlige vinhilsener

Jens Wichmann

Nyhedsbrev medio maj 2019

Kære vinavlere

Så er der en måneds tid til vores sommerudflugt. Vi skal i år besøge Jakob Lei på Årø vingård. Og jeg kan godt love, at der er meget at se og opleve. Se indbydelse/program under opslag Arrangementer – Sommerudflugter, og husk tilmelding.

Så har FDV haft generalforsamling med bl.a. valg af ny formand og bestyrelsesmedlemmer. Læs mere om generalforsamlingen på FDV´s hjemmeside.

Læs også Årets gang 2019, hvor Søren giver råd og erfaringer i vinens mangfoldige verden.

Vi glæder os i udvalget til at se jer på Årø-turen og ønsker godt forår i vinmarken.

Jens Wichmann

Nyhedsbrev ultimo marts 2019

Kære vinavlere

Så har vi netop afholdt vores forårsmøde. – Mødet begyndte hos Inge og Niels i Skærbæk. Senere fortsætte vi på Lindegård med fordrag ved Tong Zhou om vin i New Zeeland, og et indlæg ved Søren om gødskning og sprøjtning. Så en stor tak til Inge og Niels, og sidenhen til Børge for værtskab til forårsmødet.

I kan se referat fra forårsmødet under opslag Arrangementer-Møder og Kurser. I kan finde billeder fra forårsmødet under opslag Billeder. Og I kan endelig finde Sørens foredrag om gødskning og sprøjtning under opslag Vindyrkning. Så god læselyst.

I skrivende stund er de fleste vist ved at have klaret vinterbeskæringen. Foråret er lige nu på vej, men lidt koldt endnu. Så kan vi heldigvis gå i vineriet og kælderen og få klaret forskellige opgaver. Måske er der vin fra 2018, der skal på flaske?

Med forårshilsen

Jens Wichmann

Nyhedsbrev ultimo februar 2019

Kære vinavlere

Denne meddelelse blot for at nævne, at der på hjemmesiden under Arrangementer/Møder og Kurser er indsat en indbydelse til vores forårsmøde, som  finder sted søndag d. 24. marts. Læs hele indbydelsen og husk tilmelding.

Med vinhilsen

Jens Wichmann

Nyhedsbrev februar 2019

Kære vinavlere

Så er vi i tredje vintermåned, og vejrmæssigt er det jo en blandet en af slagsen. Lidt kulde og frost, noget steder lidt sne, men ellers har vi jo regn og ustadigt vejr, som vi jo ofte har om vinteren i Danmark.

Kan vi gøre noget i vinen. Nogle har måske været igang med grovbeskæring, specielt dem med mange planter. Vi andre venter nok til marts, vi når det let. – I vineriet kan man jo sætte sin mousserende vin til flaskegæring, og man kan holde lidt øje med de øvrige vine. Har man fået dem kuldestabiliseret? – Det er en god ide at tænke lidt på planlægning af kommende sæson. Har man nu de ting man skal bruge her til forår og sommer?

Den 26. januar deltog Søren og undertegnede i årsmøde for FDV´s bestyrelse, lokalformænd og udvalgs-repræsentanter. Her skulle vi drøfte forenings-forhold og blandt andet tænke på foreningens opgaver fremadrettet. I kan læse et fint referat på FDV´s hjemmeside. Der vil bl.a. ske nogle små ændringer omkring pointgivning og vinbedømmelse til næste vinskue.

Og så er Søren klar med indbydelser til kurser i vinfremstilling og mousserende vin. Se under opslag Arrangementer/Møder og Kurser. Der er den fulde indbydelse med alle nødvendige informationer.

Husk også Årets gang februar 2019 med lidt gode råd om arbejdet netop nu.

Fortsat god vinter og vinhilsener

Jens Wichmann

Nyhedsbrev december 2018

Kære vinavlere

Så er vi kommet godt ind i december, og vi er i den mørke tid. Vinplanterne passer sig selv, de er afmodnede og samler kræfter til et nyt vinår i vinavlernes tjeneste. Der ses lys i vinerierne, vinbønder holder aldrig fri, der er altid noget der skal gøres, kuldestabilisering, måske om-stikning, måske endelig propning af mousserende vin.

Udvalget har været i gang med planlægning af aktiviteter i 2019, og I skal have sat kryds i kalenderen til følgende:

  • 24. marts 2019 Forårsmøde. Vi besøger først Niels Juul og hans kone i Skærbæk, Fredericia. Vi skal se og høre lidt om deres vinprojekt, og vi skal nok også smage; de har jo vundet de sidste par år. Efterfølgende kører vi en km til Lindegård, hvor Søren vil gennemgå sidste nyt om gødskning og sprøjtning, områder hvor der er sket meget nyt. Vi får også besøg af en kinesisk kvinde med et lille indlæg om kinesisk vin.
  • 16. juni 2019 Sommerudflugt. Vi har fået en aftale om at besøge Årø Vingård ved Jakob Lei. Vi skal se, høre og opleve Årø´s nye vingård, se de flotte bygninger, smage spændende vine, og høre om visionerne for vingården. Vi har jo gode oplevelser fra besøg hos Svend Aage, så vi kan se frem til at opleve “hans afløser” udi vinproduktion. Vi har som sædvanlig vores frokost med selv.
  • 3. november 2019 Vinskue. Vinskuet holdes i 2019 på Lindegård. Det bliver jo rigtig spændende at se, hvad den gode sommer har bidraget med.
  • Der udsendes indbydelser i god tid før de enkelte arrangementer. Her får i alle deltaljer om tid, sted og tilmelding.

Her i den mørke tid kan vi så med glæde tænke tilbage på en rekordsommer. Den har for de fleste givet gode muligheder for vinproduktion 2018.

Vi skal have fundet lidt vin frem til julen. Har vi nogle ikke-top vine kan de måske  være basis for et godt glas glühwein eller gløgg.

Jeg ønsker jer alle en god jul og på gensyn i 2019.

Jens Wichmann

Nyhedsbrev november 2018

Kære vinavlere

Vi er i midten af november. Vinhøsten er for længst klaret, men der er jo heldigvis meget at lave i vinerierne rundt omkring. Alle medlemmer jeg har haft kontakt med melder om stor høst, og i almindelighed også om god kvalitet.

Siden sidste nyhedsbrev har vi haft årets vinskue. Læs referat og resultatliste under opslag Arrangementer, Vinskuer. Se også billeder i Billedarkivet.

Søren Kongsted har været i Norge og holde kursus. Læs historien derom under opslag Portræt af en vinavler. Se flere billeder i Billedarkivet.

Søren har formidlet et “sprøjtemiddel” kaliumbikarbonat. Midlet piskes i en mindre portion vand til det er opløst, hældes derefter i sprøjten, der efterfyldes med den beregnede mængde vand. Sprøjten rystes grundigt. Dosering 8 gr/l vand.

Vi er netop nu igang med at planlægge næste års aktiviteter. Se på hjemmesiden en gang imellem og få sidste nyt.

Husk at følge med i Årets gang, hvor Søren fortæller lidt nyt og giver gode råd.

De bedste vinhilsener

Jens Wichmann

Nyhedsbrev september 2018

Kære Vinavlere

Vi er i slutningen af september. Vinhøsten 2018 har været i gang et stykke tid. Dansk Vindag er afviklet, og mange steder i fint vejr og med godt besøg.

Vi nærmer os så småt vores lokale Vinskue 2018. Se indbydelsen under opslag Arrangementer, Vinskuer.  Husk Tilmelding af deltagere og vin.                                                        Vi ser frem til at smage vin fra 2017 eller evt. tidligere årgange. På FDV´s vinskue var der jo mange gode vine, og vi kan da nævne, at i vores område vandt Modavi titel årets hvidvin, som også fik en sølvmedalje.

Jeg vil også lige henlede jeres opmærksomhed på Årets gang, september 2018, hvor Søren fortæller lidt om vinarbejdet netop nu.

Med ønsket om fortsat god høst

Jens Wichmann

Nyhedsbrev august 2018

Kære vinavlere

Vi er i august. Vejret er skiftet til mere almindeligt dansk sommervejr. De lidt køligere nætter vil dog være til gavn for druernes modning i kombination med sol ind i mellem i dagtimerne. Og lidt regn skader forhåbentlig ikke.

Jeg fik for nylig følgende mail:        Netop hjemkommet fra 3 ugers ferie, hvor vi havde det endnu varmere end i DK, kan jeg berette følgende  om mine 80 vinplanter.  –  Regent (fra 2001) har aldrig stået flottere, med mange store druer og klaser. Meget begrænset vækst i de 3 uger.Bliver spændende at følge.  –  Rondo (2001) står også flot med begyndende farveskifte på store druer. Meget begrænset vækst i de 3 uger.  –  Orion også med meget begrænset vækst i de tre uger. Druer ikke helt så store som forventet.  –  Solaris står med flotte klaser. Også begrænset tilvækst her.  –  Leon Millot (fra 1995) står med store flotte klaser, og en enorm tilvækst på op til 2-2½ meter lange skud, som ligger hen af jorden. Den er åbenbart ligeglad med tørken.   –     Mvh Helmer Jessen, Vejen

Det er dejligt at høre fra jer, og det er godt med lidt erfaringsudveksling.

Jeg vil minde jer om Dansk Vindag lørdag den 15. september. Jeg er lige nu bekendt med to åbne vingårde i vores område. – Skærsøgård  ved Dons nær Kolding har åbent fra 13.00 – 15.00 med rundvisning, smagning og mulighed for at handle. – Modavi ved Sønder Vilstrup mellem Fredericia og Kolding har åbent fra 13.00 – 16.00 med rundvisning, smagning og mulighed for at handle. – I kan finde nøjagtige adresser på vingårdenes hjemmesider, og der kan være andre der holder åbent. Følg med i den lokale presse og på FDV´s hjemmeside (Den fungere ikke lige i skrivende stund.)

Jeg vil også huske jer på vores næste aktivitet, vores Lokale vinskue søndag d. 4. november. Skuet afvikles i år i Rinkenæs. Der udsendes indbydelse med alle detaljer og tilmelding i slutningen af september. Men man kan jo godt overvej, hvilken vin man skal have med i år.

Så vil jeg lige huske jer på Årets gang, August, hvor Søren giver lidt gode råd og fortæller om arbejdet i august.

Med ønsket om en god sensommer

Jens Wichmann

Nyhedsbrev juli 2018

Kære vinavlere

Vi er midt i sommeren, og en særdeles tør og varm sommer, måske lidt rekordagtig. Vi mennesker er som ofte udtrykt svære at stille tilpas. Det er jo ferievejr og til ferie her i Danmark. – Ja men hvad med vinplanterne vil nok nogen sige. Sammenlignet med 2017 er vi jo i modsætningernes verden. – Vinplanterne har haft et fantastisk forår. Blomstingen er gået helt fantastisk de fleste steder, startet mindst en uge før gennemsnitsåret, færdig på næsten alle sorter i første uge af juli. – Kan planterne klare tørken. Det er jo et godt spørgsmål. Jeg kan ikke mindes at man har talt om tørkeproblemer i forhold til dansk vin, så vi må nok vente og se.

Siden sidst har vi haft sommerudflugt 2018, et velbesøgt arrangement og i godt vejr. Se referat under opslag Arrangementer, Sommerudflugter. Se også en lille billedkavalkade under opslag Billeder.

Husk at læse Søren gode råd og tanker under opslag Årets gang, Juli 2018.

De bedste sommer- og vinhilsener

Jens Wichmann

Nyhedsbrev maj 2018

Kære vinavlere

Så kom foråret med majsol og varme. Vinplanterne står super flot. Det er næsten ikke til at tøjle glæden over den fine start på vækstsæsonen. Som alle gode bønder styrer vi jo vores begejstring, for man kan jo aldrig vide sig sikker med det danske klima. Men ikke meget tyder på majfrost, og en god begyndelse på vækstsæsonen er trods alt vigtig.

Vi er klar med indbydelsen til sommerudflugten, hvor vi i år besøger en hobbyavler Karl Johan Bendorff i Jedsted ved Gredstedbro. Det skal her nævnes, at Karl Johan fik bronze for en 2016 rødvin på vinskuet. Så giv jer selv en god søndag i det sydvestjyske. Se indbydelse på hjemmesiden under Arrangementer, Sommerudflugter, og husk tilmelding.

Husk også at læse Årets gang, Maj 2018, hvor Søren giver gode råd om arbejdet med vinen netop nu.

Vi i udvalget glæder os til at se jer på sommerudflugten.

Med venlig hilsen

Jens Wichmann

PS   På FDV´s hjemmeside kan man nu se medlems-oversigter på lokalgruppe eller postnummer. Hvis vi skal bruge funktionen med mere end navn på medlemmerne er det nødvendigt, at I alle går ind og accepterer vilkårene.

Gør som følger: Gå ind på FDV. Log ind. Gå en under Medlem. Gå til medlemsdata. Gå til egne data. Akcepter betingelser med et flueben. Udfyld evt. nedenfor andre indformationer om jer og jeres vingård.

Nyhedsbrev april 2018

Kære vinavlere

Så kom foråret, vi er i hvert fald lige nu fri af nattefrosten. Så vi er nok mange, der her efter påske har vinterbeskåret, og dermed er ved at starte et nyt vinår med planterne.

Vi havde vores forårsmøde i søndags, den 8. april. I kan læse mere under opslag Arrangementer/Møder og kurser.

I skal også huske at læse under opslag Årets gang/April 2018, hvor Søren giver os sine erfaringer og betragtninger om vinarbejdet netop nu.

Lørdag d. 7. april havde FDV generalforsamling. Det var jo første gang, efter at frugtvins-avlerne og erhvervs-avlerne er blevet en del af vores forening. Der blev valgt bestyrelsesmedlemmer, heriblandt repræsentanter for de nye i vores forening (I parentes skal bemærkes, at mange af frugtvins- og erhvervs-avlerne hele tiden har været medlemmer af FDV.) Følg med på FDV´s hjemmeside og læs nyt om bestyrelse og de nye udvalg i FDV.

Forårs- og vinhilsen

Jens Wichmann

Nyhedsbrev marts 2018

Kære vinavlere

Så sidder jeg her og det er blevet rigtig vinter. Selvom vi har taget hul på første forårsmåned, virker arbejdet i vinmarken lidt fjernt. Men vi kender jo det danske vejr, det kan skifte hurtigt.

Jeg vil først henlede opmærksomheden på vores Forårsmøde den 8. april. Vi har får en megen interessant gæst Jørgen Broe, som vil fortælle om Vinkemi og Vinfejl. Se indbydelsen under opslag  Arrangementer, Møder og Kurser, og husk at tilmelde jer dette fantastiske møde.

Under opslag Årets gang finder i seneste nyheder fra Søren. Søren afholdt i øvrigt et velbesøgt kursus i mousserende vin i januar, og flere kolleger fra vores lokalgruppe deltog. Det bliver spændende at høre om deres planer for denne vintype.

I sidste nyhedsbrev fortalte jeg lidt om sammenlægnings-planer for de tre danske foreninger, der arbejder med vin. Arbejdet skulle nu være så vidt, at vi på generalforsamlingen 7. april skal vælge bestyrelse for FDV Foreningen Dansk Vin, hvor man kan tilgodese alle interesser for hobbyavlere, erhversavlere og frugtvinsavlere. – Så har I mulighed derfor, skal I endelig deltage og være med til valg af bestyrelsesmedlemmer. Søren Kongsted og undertegnede deltager, og vi har plads i bilerne fra henholdvis Vejle og Fredericia. (Jeg ved godt at datoen er dagen før vores Forårsmøde, men dette var planlagt og aftalt, før generalforsamlingen skiftede dato. Sådanne sammenfald kan ske.)

Vinter og vinhilsen

Jens Wichmann

Nyhedsbrev februar 2018

Kære vinavlere

Så er vi midt i vinteren, og man kan godt gå at tænke lidt frem mod forår. Men ønsk jer nu ikke for mildt vejr lige nu. Vi skal helst ikke have vinplanterne for meget i gang, for derefter at blive sat tilbage af hård kulde i marts-april.

Men I har jo nok også noget at gøre med planlægning af vinåret 2018, og så er der jo altid noget ”kælderarbejde”, der skal gøres.

Der har i slutningen af januar været afholdt det årlige møde mellem FDV´s bestyrelse og repræsentanter for erfa- og lokalgrupper.

Af nyt herfra kan jeg fortælle:

– Der arbejdes fortsat med sammenlægningsbestræbelser mellem de tre dansk foreninger, Dansk Vin, frugtvinsavlerne i Danmark og Danske Vingårde. Det ser ud til at arbejdet mellem Dansk Vin og frugtvinsavlerne er ved at være på plads. Det vil i så fald effektueres, når vi i april har generalforsamling og skal vælge bestyrelsesmedlemmer. I forhold til Danske Vingårde er der stadig nogle problemstillinger, som man fortsat forhandler.

– VitiNord konferencen er langt fremme planlægningsmæssigt. Følg med på FDV´s hjemmeside og i Vinpressen. Konferencen er jo i høj grad for specialister, men man kan ikke sige andet end, at der vil være mange spændende emner, også for en hobbyavler.

– Der arbejdes stadig ihærdigt med FDV´s nye hjemmeside. Der har været mange udfordringer, man har måttet skifte hjemmeside firma undervejs, der er mange ønsker om funktionalitet, og vi har i FDV trods alt begrænset økonomi. Men arbejdet fortsætter, og vi har i hvert fald fået en flot og meget bedre hjemmeside.

– Vinskuet 2018 afholdes 1. september. Stedet er ikke endelig valgt, men man arbejder på et sted i Trekantområdet. Der vil ske nogle justeringer i bedømmelsesskemaer og i den praktiske bedømmelse af vinene, men selve vinskuet for medlemmerne vil ligne sig selv.

– Mødet blev afsluttet med en erfaringsudveksling mellem de forskellige erfa- og lokalgrupper.

Jeg vil gentage, at forårsmødet holdes søndag d. 8. april, og at det er lykkedes os at få Jørgen Broe til at komme med et meget spændende og vigtigt foredrag, Vinkemi og Vinfejl. Jørgen er uden tvivl en af de personer i Danmark, der ved mest om vinens kemi.

Husk at læse Årets gang, nyheder fra Søren for januar og februar.

Fortsat god vinter til jer alle

Jens Wichmann

Nyhedsbrev december 2017

Kære vinavlere

Så går året på hæld. Det meste af vores vinaktivitet foregår nok i kælderen og vineriet.

Men for udvalget har det været tid til planlægning af vores aktiviteter i 2018, og vi vil allerede nu bede jer sætte kryds i kalenderen som følger:

Søndag d. 8. april, Forårsmøde. Det er lykkedes os at få Jørgen Broe til at komme med et meget spændende foredrag, Vinkemi og Vinfejl.  Vi vil se på udvalgte eksempler på kemiske stoffer og deres betydning i vin. Hvad er vinfejl, hvordan opstår de, hvad er kemien og mikrobiologien bag dem, og kan de afhjælpes? Der vil være aromaprøver undervejs. Mødet foregår hos Peter Wind, Gåsblokvej 8, Løgumkloster. – Der bliver udsendt indbydelse med tilmelding i god tid før mødet.

Søndag d. 17. juni, Sommerudflugt. Her skal vi besøge Johan Bendorf i Gredstedbro. Johan har en spændende hobbyvingård, og han vil fortælle om sit vinprojekt, give os smagsprøver på hans vin. Jeg vil i den forbindelse nævne, at Johan for sin Rondo 2016 fik bronze med 14,3 point til Dansk Vinskue. – Vi medbringer traditionen tro vores medbragte frokost. – Der bliver i god tid før mødet udsendt indbydelse med nærmere oplysning om tid og sted, samt tilmelding.

Søndag d. 4. november, Vinskue 2018. Vi forventer at kunne holde vinskuet i Ullerup. Der bliver udsendt indbydelse med tilmelding i god tid før arrangementet.

Vi arbejder på at arrangere et besøg på Skærsøgård i sommerperioden. Nærmere herom senere.

Så vil jeg nævne, at vi i udvalget har fået tilsagn fra Jesper Helbig om, at han indtræder i udvalget og kan være med til at komme med ny inspiration til vores klubarbejde. Vi siger tak for tilsagnet til Jesper, og vi glæder os til samarbejdet.

Husk at læse Årets gang, December 2017 på vores hjemmeside. Her fortæller Søren bl.a. lidt om arbejdet i vineriet netop nu.

Jeg vil slutte med at ønske jer alle en glædelig jul og på gensyn i 2018.

Jens Wichmann

Nyhedsbrev november 2017

Kære vinavlere

Så er vi på vej ind i den lidt mere stille tid for vinavlere. I hvert fald er markarbejdet i almindelighed slut. Vinplanterne er ved at afmodne og kaste de sidste blade.

Der er jo fortsat noget at gøre i vineri og kælder. Læs lidt om dette arbejde i Søren indlæg under Årets gang for oktober og november.

Vinåret 2017 har jo givet anledning til mange bekymringer. Måske er der flere der overvejer at arbejde med Mousserende Vin. I skal være opmærksomme på kursus i Vejle d. 14. januar, hvor Søren Kongsted vil undervise. Så lav blot jeres basisvin, rådfør jer evt. med Søren, og tilmeld jer kursus. Så hele opslaget på bagsiden af Vinpressen nr. 5.

Vinskuet blev jo afviklet d. 5. november med god opbakning og 20 tilmeldte vine. Læs referat og resultater under opslag Arrangementer, Vinskuer. Se også lidt billeder under opslag Billeder.

Lige nu er vi i gang med at se på næste års program. Vi melder ud inden jul, så I kan få sat kryds i kalenderen for 2018.

De bedste vinhilsener

Jens Wichmann