Årets gang – November 2019

Så kom nattefrosten, så hvis vi får lidt blæst falder de sidste blade fra vinplanterne.

For os har det været et dårligt vinår med ringe resultat både hvad angår udbytte og druekvalitet.

Et lyspunkt har dog været Sauvignier Gris som vi høstede for første gang i år. Da den, som den sidst høstede sort, blev høstet var den stadig fuldstændig fri for ”dårligdomme”. Oe kunne naturligvis ønskes højere, men vi prøver at lave hvidvin på den. Forventningerne til sorten, i et normalt vinår, er lige nu høje selvom vi ikke kender smagen af den færdige vin.

Den malolaktiske ”gæring” er stadig aktiv i rødvinene. Totalsyren i Johannitter var meget høj så syren er blevet reduceret med dobbeltsalt. Druen skal anvendes til mousserende vin. Da totalsyren stadig var i overkanten, efter syre reduktionen, gennemgår mosten også malolaktisk ”gæring” hvilket vi normalt ikke praktiserer i vores mousserende vine.

Den smule vin det blev til i år er stukket om på fyldte balloner. Når den malolaktiske proces er overstået tilsættes vinen sulfit, og for rødvinenes vedkommende, også egechips. 1,8 g/ltr..

Derefter stilles alt vinen ud i garagen til kuldestabilisering hvor det får lov at stå til foråret med mindre vi får meget hård frost i vinter.

Næste projekt, for vores vedkommende, bliver at færdiggøre de 235 flasker mousserende vin der ligger i kælderen en gang før jul.

En af de første dage bliver flaskerne sat i reoler og drejet/stødt dem så vi kan få de døde gærceller fra andengæringen ned på kapslen.

SK