Årets gang – November 2020

Vi høstede Rondo d. 30. sept. og resterende sorter d. 09. okt.. Desværre havde det regnet en del inden begge høstdage så Oe i druerne var ikke imponerende men druerne var sunde på nær Orion og Phönix. Disse to sorter er i overhængende fare for at blive rykket op da de stort set ikke har givet noget udbytte de senere år.

Kabaret Noir, som vi høstede for første gang i år, var blandt de mest modne sorter, så nu bliver det spændende om der kan laves god vin af sorten.

Cabernet Carol, som sammen med Rondo og Solaris her i Vejle var hårdt angrebet af vinskimmel indtil den blev bremset ved hjælp af Kaliumbikarbonat, opnåede rimelig modenhed på trods af en del ødelagte blade.

For tre uger siden blev mousserende vin årg. 2018 hentet op af kælderen og sat i flaske reol. Flaskerne har lagt til klaring siden februar og de døde gærceller ligger nu i bunden af de liggende flasker. Ved at dreje og støde flaskerne i flaske reolen, flere gange om dagen, samles gærresterne efterhånden nede på kapslen så vi i december måned kan fjerne dem efter nedfrysning af flaskehalsen.

Vi har anvendt 28 ltr. Johanitter most til at lave cryo vin, (isvin type) Det har resulteret i 5 ltr. isvin. (Før flaskning.) Vinen er nu sat til kuldestabilisering i garagen.

Cryo vin fremstilles ved at fryse mosten og så tø den langsomt op. Ved optøningen tør sukkerstofferne først op, mens vandet stadig er bundet i is. Herved opnår man en koncentreret most. Den første most blev målt til Oe 240. En lidt skønnet værdi da 240 er udenfor hydrometerets skala. Under optøningen er Oe værdien jævnligt kontrolleret indtil Oe var 142 i den optøede most.

Samtidig med at sukkerindholdet i mosten koncentreres sker der også en koncentration af syren! TS i de umodne Johanitter druer var fra starten 13 g/ltr.. TS i den koncentrerede most blev målt til 25 g/ltr.

Selvom søde vine, som isvin, skal ha’ et forholdsvis højt syreindhold er 25 g/ltr. naturligvis for voldsomt. Den eneste måde at reducere en så høj TS værdi på er med dobbeltsalt metoden.

Set i bakspejlet havde det været bedre at reducere syren i den oprindelige most før cryo koncentreringen. Så havde det også været muligt at malo ”gære” mosten.

Da Oe i den gærende most var faldet til 70 blev gæringen stoppet med 5 g. sulfit pr. 25 ltr. vin og vinen sat til kuldestabilisering.

Har anvendt Lalvin DV10 gæren til gæring af cryo vinen. Hvis jeg havde satset på spontangæring ville gæringen nok være stoppet naturligt på ca. 8 – 9 % alkohol.

SK